Ифлуенца запали птицеферма с 390 000 бройлери на 7 км от Хасково

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на Инфлуенца А (грип) в птицевъден обект за отглеждане на бройлери в село Войводово, община Хасково. В стопанството, което е на 7 км от Хасково, се отглеждат около 390 000 птици. С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение, ще бъдат предприети действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта.

Припомняме, че само преди два дни вирусът бе установен при ферма за кокошки-носачки в Хасково.

Прочети още: Ферма с 25 хил. кокошки носачки в Хасково заразена с инфлуенца

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата  от община Хасково-Войводово, Манастир и Конуш. В 10-километровата наблюдавана зона са селата Стамболийски, Малево, Книжовник, Долно Войводино,  Орлово, Долно Големанци, Мандра, Козлец, Текето, Гълъбец, Тракиец и Въгларово от община Хасково.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

По-рано днес БАБХ се обърза за съдействие към членовете на дружествата за защита на птиците, ловците и туристите при осъществяване на надзора при диви птици за болестта Високо
патогенна инфлуенца по птиците (ВПИП). Това ще подпомогне БАБХ да проучи как болестта е разпределена географски и при различните видове птици.

При откриване на мъртви птици, констатиране на птици с некоординирани движения или
установяване на изменение от нормалния вид на вътрешните органи при първичната обработка на отстрелян пернат дивеч незабавно трябва да се информира Областната дирекция по безопасност на храните, на чиято територия се намирате или на горещия телефон на БАБХ: 0 700 12 299.

Повече за Насокита на БАБХ как се действа при съмнение за инфлуенца може да намерите ТУК.

Leave a Comment