Вирусът на птичия грип вече разболя 26 стада с млечни крави в САЩ

Епидемия от птичи грип при млечни крави в САЩ се разрасна, за да засегне 26 стада в осем щата, само седмици след като най-големият производител на яйца в страната откри вируса в своите пилета, съобщи Асошиейтед прес.

Здравните служители подчертават, че рискът за обществото е нисък и че доставките на храни в САЩ остават безопасни и стабилни.

„В момента продължава да няма опасения, че това обстоятелство представлява риск за здравето на потребителите или че засяга безопасността на междущатските търговски доставки на мляко“, се казва в изявление на Американската администрация по храните и лекарствата.

КОИ ЩАТИ СА ОТКРИЛИ ПТИЧИ ГРИП ПРИ МЛЕЧНИ КРАВИ?

От петък щамът на птичия грип , който уби милиони диви птици през последните години, е открит в най-малко 26 млекодайни стада в осем американски щата : Айдахо, Канзас, Мичиган, Ню Мексико, Северна Каролина, Охайо, Тексас и Юг Дакота.

Вирусът, известен като тип A H5N1, е открит в редица бозайници през последните няколко години, но това е първият път, когато е открит при говеда, според федералните агенции за здравеопазване и животните в САЩ. Генетичният анализ на вируса не показва, че той се е променил, за да се разпространява по-лесно сред хората, каза американският Център за контрол и превенция на заболяванията.

В България в последната седмица ветеринарните власти разкриха три огнища на Инфлуенца А – в малка птицеферма за 25 000 носачки в Хасково, в голям животновъден обект за отглеждане на 390 000 бройлери в с. Войводово, Хасковско и в лично стопанство в област Кърджали.

Leave a Comment