Законопроект за пазарите предвижда фермерските изложения да станат традиционни

Законът за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз ще бъде входиран скоро в парламента за обсъждане и гласуване

Разработихме промени в нормативната уредба, с които фермерските пазари да станат традиционни. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев, който присъства на фермерско изложение, организирано от Български фермерски съюз, пред МЗХ. Той подчерта, че измененията касаят Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз. Към настоящия момент законопроектът е на междуведомствено съгласуване, след което предстой да бъде одобрен от Народното събрание.

„Разписани са определени изисквания, които ще позволят занаятчийските производства да са нормативно регламентирани. Самото споменаване на фермерски и български пазар носи добавена стойност, което е добър маркетинг за традиционните ни храни. Няма нищо по-добро от това и по-полезно от съкращаване на пътя на стоката от производителя до трапезата“, каза още той.

В изложението участват 11 производители на местни, млечни и фермерски продукти, които представят краве, овче и козе сирене, кисело мляко, кашкавал, лютеница, иновативни продукти от мед, като мед с пробиотик, с магарешко мляко, с мача, студено пресовани сокове, пюрета и други.

Leave a Comment