Росен Костурков: Кирил Вътев бе освободен, за да се оваканти директорския пост в ДФ „Земеделие“

Наблюдавайте внимателно кой ще оглави фонда, тъй като в този период по инвестиционните интервенции ще се раздадат над 2,5 млрд. лв., каза депутатът

Предложената смяна на земеделския министър Кирил Вътев е нещо много интересно и изненадващо. Самият служебен премиер в началото каза много добри думи за него. Но вижте кой е номиниран за нов министър! Това е Георги Тахов, който също е експерт и професионалист, и беше шеф на ДФ „Земеделие“. Това не е смяна на министър, а овакантяване на позицията шеф на ДФ“Земеделие“.

Росен Костурков

Тази хипотеза изказа пред БНТ в сутрешния блок депутатът от „Продължаваме промяната“ Росен Костурков – заместник-председател на Комисията по земеделието, храните и горите в Народното събрание.

„Наблюдавайте много внимателно кой ще бъде сложен за шеф на ДФЗ, ако тази смяна на министър се извърши“, препоръча Костурков.

Той изказа и свое предположение, предупреждавайки, че е спекулативно. Според него главната причина за поисканата оставка на Кирил Вътев е, че е отказал да назначи на поста изпълнителен директор на ДФ“Земеделие“ човек, който му е предложен. Костурков уточни, че не е говорил с Кирил Вътев по въпроса и това си е чисто негово виждане.

Росен Костурков припомни, че в предстоящия период ДФ „Земеделие“ ще раздаде по Стратегическия план чрез инвестиционните интервенции над 2,5 милиарда лева. Именно затова постът шеф на ДФЗ е много желан.

Депутатът даде добра оценка на работата на Кирил Вътев и екипа му през 9-те месеца, „особено в средата на поредица от кризи“ не само в България, но и в Европа. Костурков похвали институционалния модел, по който бяха решавани земеделските кризи – с участието не само на земеделския министър, но и на премиера и финансовия министър.

Според него мотивите за смяната на Кирил Вътев, заявени от премиера Димитър Главчев, са „без резон“.

Leave a Comment