Времето: От +33 градуса до -0,5, от суша до 40 л/кв.м.

Валежите продължават и в следващите дни, температурите ще вървят нагоре

След сухото и горещо време до средата на април с максимални стойности достигнали в някои райони на Дунавската равнина до и над 33 градуса, агрометеорологичните условия в края на изтеклия седемдневен период претърпяха промяна. Падналите валежи в полските райони от страната, на места с количества от 25-40 l/m2, подобриха почвените влагозапаси в горните слоеве, съобщават от секция Агрометеорология към НИМХ.

Тази сутрин метеостанциите във Врачанско отчетоха -0,5 градуса – темпетатура, която застраши изнесените на полето зеленчукови разсади.

През повечето дни от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време. Прогнозират се чести и повсеместни валежи, повишаване съдържанието на вода в почвата и нормализиране на топлинните условия.

Вегетационните процеси при земеделските култури ще протичат с умерени темпове при средноденонощни температури близки до климатичните норми. При пшеницата и ечемика ще се наблюдава фаза вретенене. При засетите полета със слънчоглед и царевица ще протича покълване и поникване. При късните сортове овошки ще се наблюдава цъфтеж, а при раннните и средноранните видове формиране и наедряване на завръзите. В началото на периода в котловините и високите полета не е изключена вероятността за минимални температури около критичните за цветовете и младите завръзи на овошките и риск от повреди.

Неустойчивото време през повечето дни от периода ще ограничава възможностите за работа на полето – предсеитбени почвообработки и сеитбата на слънчоглед и царевица, растителнозащитни пръскания при трайните насаждения и зимните житни култури. Във фаза вретенене посевите с пшеница трябва да се обследват за появата, разпространението и вредоносността на някои икономически важни вредители и гъбни болести – обикновена житна пиявица (възрастни и ларви), вредна житна дървеница, брашнеста мана и септориоза.

 На следния линк може да намерите прогноза за вероятност за слана: http://www.weather.bg/index.php?koiFail=prognChisleni&lng=0

Leave a Comment