Светът отбелязва Деня на Земята

Пловдивският природонаучен музей ще образова децата ползите и начина на рециклирането

Днес за 54-ти път отбелязваме Деня на Земята. Празникът започва от САЩ и Канада през 1970 г.

България обаче още от 1930 г. се прекланя пред планетата – родният ни и единствен дом. Това се е случило на 14 декември, а инициативата е на тогавашния земеделски министър Григор Василев.

Новината за българския празник оттеква из Европа и оттук започва да се търси деня, в който е най-добре да се отбележи благодарността на хората към Земята. Председателят на Международния Земеделски Институт в Рим Де Микелис посочва 21 март. Денят има и астрономическа стойност и може да задоволи всички изисквания на всички страни от Северното и Южното полукълбо на Земята.

Години по-късно в САЩ налагат 22 април като Международен ден на Земята.

Днес в Регионалния природонаучен музей в Пловдив ще се проведе уъркшоп „Рециклиране и опазване на околната среда“, от 10:00 до 12:00 ч в зала „Планетариум“. Той е част от програмата на младежкия фестивал „Млада синя Земя“.

Ще има беседа за ползите от рециклирането, материалите, които могат да бъдат рециклирани и местата, подходящи за това. Тя ще е последвана от викторина за проверка на усвоените знания и
игра, свързана с рециклиране на материали и отпадъци (разпределяне на различни материали в предназначените за това места).

Leave a Comment