Брюксел е отказал данъчната помощ за субсидии до 100 хил. лв. за физически лица земеделци

На срещата на земеделски организации със служебния премиер Димитър Главчев вчера е станало ясно, че Европейската комисия е отказала прилагането на държавна помощ за данъчното облагане на земеделските стопани. Това съобщи тази сутрин пред БНТ Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Той бе заедно председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов за първи коментар от снощната среща. Тя се проведе в присъствието на земеделския министър Георги Таков и министъра на финансите Людмила Петкова. На нея стана ясно, че украинската помощ ще бъде изплатена със заложените ставки до 15 май.

Проектът на държавна помощ, за която се заговори още през пролетта на миналата година, предвиждаше да не се облагат получените до 100 000 лева субсидии от земеделски производители-физически лица.

Илия Проданов уточни, че Брюксел е отказал помощта не по принцип, а заради дискриминацията, заложена в условието, че данъчното облекчение се полага само за фермери – физически лица. Възможно е, ако помощта бе предназначена и за юридически лица, отговорът да е бил различен.

Leave a Comment