Веселин Велев: Ако някой отхвърля оранжерийното производство, все едно ми казва, че нямам право на живот

Производителят от с. Куртово Конаре казва, че тази пролет НАП наистина си върши работата както трябва

„Надеждата на всеки земеделски производител е, че когато накрая удари чертата, няма да е на загуба.“

Това казва Веселин Велев, който през февруари тази година посмя да зареди оранжериите си в с. Куртово Конаре с разсад от краставици. Оттогава и досега той продължава да отоплява своите 45 декара стоманено-стъклени оранжерии. И ще го прави дори през ранните часове на юни, за да не допуска изпаренията да създадат благодатна за патогените среда.

За разлика от предишните две години, през 2024 г. оранжерийните производители не получиха подпомагане за отглеждането на зимна реколта зеленчуци.

„Аз все пак не рискувах да засадя зеленчукови разсади още през декември. Направих го в края на февруари, за да спестя разходи за енергията“, уточнява Веселин.

Неговият комплекс разполага с алтернативата да се топли с дърва или с природен газ. Тази зима производителят е сметнал, че е по-изгодно да използва дърва, въпреки значителното поевтиняване на газа.

„Пазарът в момента ми харесва – стабилен е! Цената на едро на краставицата е твърдо 3 лева“, доволен е Веско, той е започнал беритбата още преди месец. Предпочита да продава стоката си на тържището в с. Първенец. Преди време е направил проучване за условията на търговските вериги, но не ги е харесал. Затова се е доверил на хората от тържището.

Веско Велев искрено се ядосва на въпроса на един предишен земеделски министър има ли смисъл у нас да се харчи енергия за зимно производство на зеленчуци, след като в по-южните страни слънцето отоплява безплатно продукцията. „Такъв министър трябва бързо да си ходи“, ядосва се и сега производителят от Куртово Конаре. „Това е все едно да ми каже, че нямам право да живея!“

В момента ситуацията е критична за производителите на плодове и зеленчуци, тъй като те все още не са получили обвързано подпомагане. Стана забавяне и с украинската помощ. Оранжерийците останаха и без помощ за отопление. „Караме на собствени резерви“, казва Веско.

Той няма да получи помощ заради войната, тъй като според сметките, които е направил, е достигнал тавана от 280 хиляди евро през миналата година.

Това не е добре, тъй като разходите на декар оранжерийни зеленчуци са 20 до 25 хиляди лева през зимата (от тях 50-60% за са отопление) и 10-12 хил. лв. през лятото, когато слънцето поема генерално ангажимента с необходимите градуси. Ако заложиш разсада още през декември, тогава отоплението заема 70% от разходите.

На фона на забавените и отказаните плащания, оранжерийният производител от Куртово Конаре, община Стамболийски отчита един голям плюс, на който е бил спрял да се надява. Той е свързан с активизирането на НАП при тържищата и митниците.

За разлика от предишни години, когато вносителите, като проверят пулса на държавата и видят, че го няма, си позволяваха да внасят зеленчуци на обявена от тях цена 10 стотинки, примерно. Това, което продължаваше десетиления, удряше българските производители, а също и държавата заради драстично по-ниските събирания на ДДС.

Сега вносителите се държат прилично и не си позволяват предишния дъмпинг. Затова пазарът е спокоен, обяснява Веско.

Той е оранжериен производител вече 23 години и е сигурен, че няма по-добра професия от неговата. Има около 50 работници и агроном, който си е заслужил доверието му. Членува в Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, защото знае, че трябва да е заедно със съмишленици.

Leave a Comment