Аспержите изискват търпение и прецизност

Търсенето на свежия зеленчук в Швейцария расте с всяка изминала година

Швейцарецът Рони Кьоли управлява ферма, която е специализирана в отглеждането на аспержи. Тя обхваща 19 хектара земеделска земя, от които 10 хектара са предназначени за отглеждане на аспержи: белите растат на 7,5 хектара, а зелени на 1,5 хектара.

„Имаме и хектар и половина нови растения, които ще бъдат готови за прибиране на реколтата през следващата година – това ни дава възможност да заменим по-старите растения, които са станали по-малко продуктивни след почти десетилетие“, казва Рони Кьоли, обяснявайки ротацията и подновяването от полетата му с аспержи. Това непрекъснато подновяване е от решаващо значение за гарантиране на качеството и количеството на реколтата, пише lid.ch.

Аспержите са част от сеитбооборота във фермата от 1995 г. Основният камък е положен през 2006 г., когато Рони започва своето чиракуване и бъдещото планиране. „Реших, че ако трябва да поема бизнеса, бих искал да се съсредоточа повече върху културата на аспержите“, казва той. Тогава площта с аспержи беше разширена от 80 ара на около два хектара. През следващите 5 до 10 години фермата последователно се фокусира върху разширяване на производството. „Площта постепенно беше разширена до 10 хектара“, съобщава Рони Кьоли, който най-накрая поема цялата операция през 2015 г.

Оттогава фермерът допълнително интензифицира и оптимизира производството. „Коригирахме моделите на прибиране на реколтата и започнахме да работим с вагони вместо с трактори“, обяснява той. Бяха направени инвестиции в машини и технологии за охлаждане и също така бяха изградени помещения за сезонни работници, за да се поддържат оптимално операциите по време на интензивния период на прибиране на реколтата. По време на сезона на аспержите седем до дванадесет чуждестранни работници работят на полето и още един или двама души доставят аспержи. Фермерският магазин, който е отворен сезонно и се управлява от съпругата на Рони, също получава допълнителна подкрепа от две до три жени.

Изкуството да отглеждаш аспержи

Отглеждането на трайната култура аспержи е процес, който изисква търпение и прецизност. „Пъпките на аспержите се засаждат на редове в земята и са готови за прибиране на реколтата за първи път след три години“, обяснява Рони Кьоли. За белите аспержи преди прибиране на реколтата се създават бентове, които се покриват с черно и бяло фолио, за да се регулира температурата и да се осигури оптимален растеж. Този филм първоначално се поставя с черната страна нагоре, за да се затопли почвата отдолу. След това се обръща през основния сезон на прибиране на реколтата, за да се предотврати прегряването на аспержите. Зелените аспержи растат в плоски редове без такива помощни средства. „Тази технология ни позволява да реагираме гъвкаво в зависимост от метеорологичните условия и да увеличим максимално качеството на аспержите“, продължава производителят на аспержи.

Отглеждането на аспержи обаче не е без предизвикателства. „Това е култура, която не прощава много добре грешките“, подчертава Рони Кьоли. Грешките в самоусъвършенстването могат да имат дългосрочни последици, както той знае от собствения си опит. Самият той наскоро преживя това през първата година от пандемията от коронавирус: „Прекалихме с аспержите и ги използвахме твърде дълго“, обяснява фермерът. След това те отслабнаха през следващите години, дадоха по-малък добив и станаха по-тънки. „Влачихме се с тази грешка и едва сега започва да се подобрява“, казва Рони Кьоли.

След прибирането на реколтата фермерът се грижи растенията от аспержи да растат оптимално и да останат зелени възможно най-дълго, за да съхранят енергия за следващия сезон. Извън сезона на прибиране на реколтата също е важно плевелите и вредителите, както и гъбичните заболявания да са под контрол. Например вредители като бръмбар на аспержи или муха на аспержи могат да причинят значителни щети. „Започнахме да работим с портокаловото масло, което основно изгаря вредителите или те полепват“, казва Рони Кьоли. Тези устойчиви практики са от съществено значение, тъй като употребата на пестициди е все по-регулирана. Освен това редовното окопаване е изключително важно, за да се сведе до минимум натиска на плевелите.

Пазарни тенденции и иновационни стратегии

Според Рони пазарът на швейцарски аспержи се движи от нарастващите потребителски изисквания и необходимостта да се намерят иновативни начини за използване на стоките, които са оставени наоколо. „Става все по-трудно, защото търсенето на потребителите става все по-високо“, признава фермерът. Но в същото време е ясно, че пазарът предлага и възможности. Като предлага различни класове качество на различни ценови точки, бизнесът предлага на клиентите богат избор и така клиентите могат сами да решат какво искат. „Клиентите имат пълен избор и тези, които изберат аспержи от втора класа, трябва да се потрудят малко повече, но в чинията тези аспержи имат също толкова добър вкус, колкото аспержите от клас А“, обяснява фермерът.

В миналото не беше толкова важно дали в първия клас има леко изкривени аспержи – днес това вече не е възможно, продължава Рони Кьоли. „Така че имаме много по-малко стоки, които можем да декларираме като първокласни“, добавя той. За да отговори на тези изисквания, компанията си сътрудничи с швейцарска компания, която прави супи или туршии от остатъците от аспержи, като по този начин използва цялата реколта.

Що се отнася до търсенето, то се развива стабилно през последните години. „Също така вярвам, че повече потребители избягват вносните аспержи – поне така наречените летящи аспержи, които идват от Мексико или Перу, например“, убеден е Рони и добавя: „За аспержите, които се внасят от Германия, Италия или Испания, Все още сме склонни да си затваряме очите – но все още чувстваме тази осведоменост за швейцарските стоки.“

Натискът от вноса оставя фермера доста студен. „Понякога вносът дори помага малко за увеличаване на търсенето на аспержи и тук“, обяснява Рони Кьоли, подчертавайки значението на лоялността на местните клиенти, която претърпя значителен подем, особено по време на пандемията, дори ако по-голямата част от новите клиенти в крайна сметка се върнаха към търговия на дребно . Въпреки това Рони вижда положително развитие, особено в по-младото поколение и техните иновативни начини за приготвяне на аспержи – като печене на скара вместо класическо готвене.

Leave a Comment