Гъбарите са против промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица

Събирачи на трюфели и гъби излязоха днес на протест в София, обявявайки се против промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, с които се отменя алтернативният данък за доходи от събиране на диворастящи гъби и плодове.

„Протестирахме за това, че в Комисията по бюджет и финанси в парламента е внесен закон, който отменя закона за облагане на физическите лица, влязъл в сила на 1 януари т.г.“, посочи за БТА Димитър Димитров, председател на Национална асоциация „Български трюфел“.

Той припомни, че миналата седмица в рамките на 3-4 дни законодателните промени бяха одобрени на първо четене в бюджетна комисия и в Народното събрание. Днес законопроектът също мина на второ четене в комисия и следва да се гласува в зала по-късно през деня. „Всичко се прави много набързо, без да се допитат до бранша“, коментира Димитров, допълвайки, че законопроектът има много неточности, има какво да се прецизира.

Той обясни, че около това мнение са се обединили всички асоциации и сдружения на търговци и събирачи на недървесни горски продукти. Всички те са пратили становища веднага след приемането на първо четене в бюджетна комисия, но това нито е отразено, нито е взето под внимание.

Председателят на Асоциация „Български трюфел“ подчерта, че не е имало обществено обсъждане и никой не се е допитал до бранша.

Според него законопроектът, приет в началото на тази година, е малка крачка в правилната посока. „От години се опитваме да се обърне внимание на бранша в България. Може би сме писали десетки писма ежегодно. Най-накрая нещо се направи и не му се даде шанс да се види дали работи“, каза Димитров.

Протестиращите са поискали среща, но от Комисията по бюджет и финанси им е била отказана.

Оттук нататък те се надяват президентът да наложи вето, както те са поискали от него, и да не се налага да предприемат други действия. „Не искаме да протестираме, искаме да ни се даде шанс да работим, а не да се занимаваме с протести“, заключи Димитров.

Промените, които отменят алтернативния данък за доходи от събиране на диворастящи гъби и плодове, включително и на лечебни растения, са внесени от депутатите Йордан Цонев и Теменужка Петкова. В доклада на Комисията по бюджет и финанси се посочва, че този вид стопанска дейност засяга близо 30 000 регистрирани лица, за които данъкът се явява непосилен и явно несправедлив. Алтернативният данък е дължим преди реализиране на продукцията и е силно зависим от климатични условия, се отбелязва в мотивите. Освен това той създава допълнителна административна тежест за държавните горски предприятия, които, издавайки разрешителните за съответния месец, са длъжни да удържат, декларират и внасят задължителните осигурителни вноски и алтернативен данък.

По-рано днес група търсачи на трюфели се събра пред сградата на Дължавно ловно стопанство „Дунав“ в Русе, за да изрази своето недоволство, макар и с по-различни искания.

„Тези, които сме се събрали тук, не членуваме в асоциации. Нашите искания са да има планиран добив на недървесни продукти във всяко едно горско стопанство. В русенското горско стопанство такъв няма и не можем да събираме недървесни продукти, въпреки че сме си платили“, каза пред БТА Елеонора Терзиева, която е търсач на трюфели от 10 години.

Тя каза, че нямат нищо против протеста на колегите им днес в София, но искат да изразят и други мнения. 

„Ние искаме да се върне миналогодишният модел до създаването на Закон за трюфелите – тоест когато отидем до пункта на всеки продаден трюфел ни се удържаха по 10 процента данък от изкупвачите, които бяха длъжни да го внесат към държавата“, каза Терзиева. 

Leave a Comment