Речено – сторено: Украинската помощ е преведена на 50 652-ма фермери

290 882 103 лв. получиха 50 652 стопани  по държавните помощи „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ и „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“. Помощта е изплатена седмица по-рано от крайния срок – 15 май. Този срок бе изговорен на преговорите на представителите на земеделски организации със служебния премиер Главчев, земеделския министър Геолги Тахов и финансовия Людмила Петкова в края на месец април.

Средствата на останалите кандидати по помощта ще бъдат изплатени след извършване на допълнителни административни проверки съгласно т.3 от Раздел II на Указанията за прилагане на помощта.

На финансиране подлежат животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни, пчелни семейства, производители на плодове и зеленчуци, винени лозя, маслодайна роза, тютюн, пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица.

Осигуряването на средствата за т.нар. „украинска помощ“ стана възможно след преструктуриране на средства на Държавен фонд „Земеделие“ и осигурени допълнителни средства от националния бюджет.

Leave a Comment