Информационна кампания 2024: Производителите на картофи, черупкови плодове и гъби ще получат de minimis

За да има за втори път украинска помощ през 2024 г. е необходима актуализация на националния бюджет

Производителите на трапезни картофи, черупкови плодове и култивирани гъби ще получат държавна помощ de minimis през 2024 г. Това съобщи днес в Пловдив заместник-министърът на земеделието Иван Капитанов, който взе участие в информационната кампания за директни плащания 2024 г.

Той е обещал това подпомагане на среща с браншови организации от посочените сектори миналата седмица.

Тези производители не получават обвързана подкрепа, нито пък са включени тази година по временната рамка на държавна помощ заради войната в Украйна.

На въпрос на председателя на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив Людмил Работов дали ще има още едно плащане по т.нар. украинска помощ през втората половина на годината, Иван Капитанов отговори, че, за да се случи това е необходима актуализация на държавния бюджет.

От залата попитаха заместник-министъра защо зърнопроизводителите, които са обявили до 3000 дка за подпомагане, за което не се изисква доказване на загуби, все още не са получили средства по помощта заради войната в Украйна. Капитанов изрази увереност, че до 15 май всички субсидии по тази помощ ще бъдат преведени.

Заместник-министър Капитанов (вторият от дясно наляво) беше модератор на срещата

Земеделците, които подадат заявления за Кампания 2024 г. за директни плащания до 24 юни няма да бъдат санкционирани и съответно няма да имат намаление на субсидиите, обясни Кристина Йорданова, експерт в МЗХ.

Наръчникът за заявяване на директни плащания все още не е готов и съответно публикуван, тъй като необходимите нормативи, свързани с тези плащания не са обнародвани, каза още Йорданова.

На въпрос дали максималният брой на служителите в дадено зърнопроизводително стопанство е обвързан с обработваните декари, от МЗХ отговориха, че такова ограничение няма – броят на служителите е по преценка на земеделеца. Има лимит на размера на заплатите, които не трябва да са 2,5 пъти по-високи от средните.

В залата, където бе форумът, с интерес попиваха информацията за новостите при директните плащания не само земеделци, но и служители на общинските земеделски служби, в това число и директорите.

(Най-важното от информационната кампания 2024 г. в Пловдив ще публикуваме днес и утре)

Leave a Comment