Людмил Работов: В Кампания 2024 ние, земеделците, сме в безтегловност поради липсата на ясни правила

Няма как да влияем на цените на продукцията, но добре че заваля

Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив пред Агро Пловдив

Г-н Работов, зърнопроизводители от Пловдив, а вероятно и от цялата страна, се оплакват, че все още не са получили плащания по украинската помощ. Имате ли сигнали в съюза за това?

Имаме. Сигналите са от колеги, които са заявили до 3000 дка площи със зърнени култури, за които не се изисква доказване на загуби. От неофициални източници знам, че закъснението се дължи на технически проблем, който скоро ще бъде отстранен. Заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов посочи по време на информационната кампания в Пловдив, че до 15-то число украинската помощ ще бъде изцяло изплатена. В интерес на истината повечето колеги кандидатстваха за до 3000 дка площи, за да не се обременяват с административно доказване на загуби при последващи насрещни проверки.

Притеснява ли ви голямото забавяне на Кампания 2024 за директните плащания?

Има притеснения. В момента сме в безтегловност, на полусъединител. Това, което хората би трябвало да спазват като задължителни изисквания, е възможно да отпадне. Говоря за 4-те процента угар на земята. Също така задължителните засега четири култури би трябвало да се върнат на три. Четирите култури са проблем специално за Южна България, тъй като все пак трябва да се съобразим и с реализацията на стоката, която произвеждаме, защото в края на краищата всички стопанства сме икономически зависими.

Какво очаквахте от информационната кампания?

Очаквахме да ни позволят да работим според промените в еко стандартите, които вече са приети на европейско ниво, но които все още липсват като нормативни документи у нас. Но не чухме това от експертите. Искаме всеки, който реално е предприел ход за очертаване, да очертава на базата на правилата, които ще бъдат установени, а не на база на досегашните. Но засега няма как да довършим очертаването. Сигурно нормативните промени ще са готови през юни и тогава ще започне масовото заявяване – в последния момент, както се случва често у нас.

Това забавяне няма ли да ви попрече да спазите някои технологични срокове?

Ще ни попречи. Хората, които са оставили угари, няма как да засеят сега някои култури, за да произведат стоки, вместо земята да пустее. По основното подпомагане на доходи за устойчивост (ОПДУ) са 20 лева на декар за нас, а те няма да ни стигнат да си платим рентите. Трябва да отглеждаме продукция, за да имаме приходи.

С какво може сега да се засеят угарите сега?

С царевица, със зеленчуци, със смески от фуражни култури, които да помогнат на животновъди.

Какво разбрахме от информационната среща за Кампания 2024?

Разбрах, че министерството има желание да контактува със земеделците. Дано да не останат нашите забележки в зоната на пожеланията, а да има съобразяване с тях. Ние например препоръчахме до 100 000 лева субсидии да бъдат необлагаеми както за физически, така и за юридически лица и въобще за всички, които се занимават пряко със земеделска дейност. Така е във всички европейски държави. И ако за 2024 г. вече е късно да се заложи тази държавна помощ за нас, нека още от сега да се работи по въпроса, за да стане факт догодина.

Заваля и земеделците се усмихнаха. Дъждовете ще увеличат ли реколтите?

Добре, че заваля! При нас паднаха между 50 и 70 литра, а това са наистина дъждове със стопанско значение. Малко закъсняха за пшеницата, но за останалите култури са съвсем навреме.

Да отгледаш добра реколта е хубаво, но нали са не по-малко важни купувачите, цените…?

Това са икономически въпроси, на които няма как да влияем. Но пък е добре, когато реколтата е по-обилна, защото по-голямото количество може да компенсира по-ниските цени.

Leave a Comment