Пшеницата най-после поскъпна видимо

Цените във Франция и Чикаго за пръв път се качиха до стойностите през юли 2023 г.

Вчерашните котировки на зърнените контракти на световните фондови борси завършиха със значителни ръстове на цените. Пшеницата на MATIF поскъпна с 3,7%.

Възходящият тренд на цените на пшеницата на световните пазари започна в края на февруари и март тази година. Сега е в разгара си след публикуването в петък следобед на доклада на Министерството на земеделието на САЩ (USDA) с първите прогнози за световния баланс на пшеницата през предстоящия сезон. За два дни пшеницата на MATIF спечели 5,7%, докато в Чикаго отиде на цели 8,1%. В резултат цените от двете страни на Атлантика са най-високи от юли миналата година.

Причината за поскъпването е в очаквания спад на производството заради климата при основните производители и износители в света ЕС, Русия, Украйна. Освен това се прогнозира нов пореден спад на световните запаси от това зърно. 

Пшеницата в договора за доставка през септември на MATIF поскъпна с 3,7% вчера и вече струва 258,75 евро/т, а на годишна база цените са се увеличили с 14,7%. Цената на царевицата на Парижката борса се повиши с 2,5% в договора през юни и възлиза на 213,00 евро/т, като през последната година намалява с 6,7%.

Пшеницата на чикагската борса в майския договор се увеличи с 3,8% и струва 246,27 USD/т. На годишна база котировките се повишиха със 7,3%. Цената на царевицата в договора за доставка през май на борсата в Чикаго се повишава с 0,6%. и възлиза на 180,5 щ.д./т, като за последната година намалява с 27,6%. 

Leave a Comment