БАПОП осигурява безплатно обучение за прецизно земеделие по европейския проект BOOST

Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) е част от европейския проект BOOST от програмата Erasmus. В проекта участват предимно университети в Европа (в т.ч. и Аграрен университет Пловдив) и две земеделски организации. Едната е БАПОП, а другата – Асоциация на животновъди от Гърция.

„Ние сме мостът между науката и практическото земеделие.“

Това каза при представяне на проекта Теодора Кръстева, изпълнителен директор на БАПОП. Тя се включи в Деня на отворените врати, организиран от Центъра по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив, който се проведе вчера.

„Основната цел на BOOST е да създаде ориентирана към нуждите програма за професионално образование и обучение, която да предостави на стартиращите в прецизното земеделие необходимите технологични, дигитални, управленски и екологични умения и допълнително да им даде възможност чрез създаване на секторни и междусекторни съюзи и мрежи да увеличат селскостопанските предприемачески способности и да засилят комуникативността на бизнеса“, посочи Теодора Кръстева.

Директорът информира, че в интернет страницата на БАПОП са публикувани обучителни лекции с теми за земеделски практики, прецизни дигитални приложения, курсове за бизнес/маркетинг. Всеки може да се впише в платформата и да се възползва от безплатното обучение, което предлага проектът BOOST. Негото име е: „Стимулиране на ускоряването на агробизнеса и дигитален център networking чрез програма за напреднали обучения по устойчиво прецизно земеделие“.

Към днешна дата проектното изпълнение е по средата между началото и края, който ще е на 15 септември 2025 г.

В проекта участват 13 партньори от 7 европейски държави. Координатор е Солунският университет Аристотел.

За БАПОП Теодора Кръстева информира, че вече има 24-годишна биография. Самата тя е изпълнителен директор от 4 години.

Leave a Comment