Южна Италия експериментира с отглеждането на папая

Селското стопанство е секторът, който (може би) повече от всеки друг страда ежедневно от последиците от изменението на климата .

Лозята, например, са склонни да се катерят нагоре, с наличието на лози на почти 1200 метра над морското равнище, както излиза от анализ на Coldiretti, пише италианското издание Agronotizie. Гроздето е по-ранно, по-малко киселинно и по-сладко от миналото, като виното също се е подсладило през последните тридесет години. Но дори култури като маслиновото дърво усещат ефектите от прегряването до такава степен, че отглеждането на това растение е достигнало чак до Алпите.

Лъвският пай обаче се пада на екзотични плодове, които в Сицилия, Пулия и Калабрия, благодарение на климата, са намерили своето идеално местообитание. Отглеждането им се е увеличило през последните години, надхвърляйки хиляда хектара в трите споменати региона на Южна Италия.

От банан до манго, от авокадо до лайм, от маракуя до анона … кошницата на земеделските компании е все по-богата на тези култури, произхождащи предимно от Азия и Латинска Америка.

Папая: щедро растение, малко капризно, но с инженерен капацитет

Говорейки за екзотични плодове и Южна Италия, в Сицилия, по-точно в Санта Кроче Камерина в провинция Рагуза, има компания, която след няколко години успешни експерименти реши да заложи на папаята (Carica papaya L.) – тропическо растение, принадлежащо към семейство Caricaceae.

Тъй като регионът, особено в крайбрежната част, е подходящ за тропически и субтропични култури, Джани Леончини , заедно със своя партньор Енрико Коради и агронома Кармело Крисчионе, стартира компания с 3 хектара оранжерии за отглеждане на органична папая.

Леончини избра да се посвети на това растение, което обича да определя като „щедро, с инженерен капацитет, но малко капризно“. Щедро, защото „чрез засаждане на семената през февруари, прибирането на реколтата (и маркетинга ) може да се проведе от октомври до декември“ . С инженерен капацитет, защото стволът на папаята няма дървесна структура. Въпреки че е в пълно развитие от около 10-15 сантиметра в диаметър той е почти напълно празен, но въпреки това успява да порасне до 3 метра височина и да издържи товар на плодове до 100 килограма.

И накрая, той е малко капризен, тъй като спира развитието на плода, ако е твърде горещо или твърде студено, поради което, поне в Италия, се отглежда в оранжерии. Ето защо в компанията на Леончини отглеждането се извършва в (студена) оранжерия, както за да устои на ниските зимни температури, така и защото, тъй като папаята има повърхностна коренова система, тя трябва да бъде защитена от вятъра“, заявява агрономът Крисчоне.

Папаята се нуждае от топлина (средни температури около 20-22°C), значителен запас от вода , особено през пролетта и лятото, страда много от ниските зимни температури ( може да бъде засегната дори при 5-6 ° C), повлиява се от късни слани и вятър. Почвата трябва да е добре обработена, богата на органични вещества, рохкава, със слабо киселинно или неутрално pH и без застояла вода.

„Растението се развива през първата година от живота, достигайки до 2 метра височина“, обяснява Кармело Крисчионе. След което започва постепенното узряване на плодовете, което продължава от април до ноември. Плодът – кълбовидно, яйцевидно или крушовидно зрънце с повече или по-малко дълбоки вдлъбнатини на плодника, когато узрее придобива жълт цвят отвън, докато отвътре цветът е оранжев, с наличие на много кафяви или черни семена. Теглото на плода варира средно между 250 грама и 2 килограма в зависимост от сорта.

Както при всички селскостопански култури, и особено при специализираните, в началото срещнахме трудности при управлението на растението, точно през зимния период, който е най-малко подходящ за развитието на папаята, разказва италианският предприемач.

Малко по малко обаче отглеждането се оформя и с него се разраства и компанията: в допълнение към Джани Леончини, Енрико Коради и Кармело Крисчионе към екипа се добавят и други хора, участващи пряко в отглеждането или извършващи консултантски дейности.

Към днешна дата теоретичното производство може да достигне 50 килограма на растение.

Това, което е сигурно, е фактът, че този тропически плод все още е нишов и малко проучен, но нивото му на оценка сред потребителите расте. За да демонстрира това, „по отношение на маркетинга, моят партньор Енрико Коради успя да създаде мрежа от клиенти за кратко време, които ни подкрепят в разходите както за първоначалната инвестиция, така и за производството“, заключава Джани Леончини.

Leave a Comment