До 2025 г. глобалната продължителност на живота ще се увеличи с 5 години

Нарастващото затлъстяване е фактор, който пречи на възрастните да се радват на повечето години живот

Глобалната продължителност на живота се очаква да се увеличи с почти 5 години до 2025 г., установиха нови изследвания, но фактори като затлъстяването и високото кръвно налягане означават, че хората ще прекарат повече години в лошо здраве.

шествие на пловдивските студенти
По-ниското тегло пази активността на възрастните хора Архивна снимка на Агро Пловдив

Констатациите са част от проучването за глобалното бреме на болестите , нараняванията и рисковите фактори за 2021 г., което беше публикувано в медицинското списание The Lancet вчера, съобщи Дойче веле. 

„Бъдещите тенденции може да са доста различни от миналите тенденции поради фактори като изменението на климата и нарастващото затлъстяване и пристрастяването“, каза Лиан Онг, водещ изследовател в Института за здравни показатели и оценка (IHMEE) към Университета на Вашингтон, който ръководи ученето.

По-дълъг живот по света

Екипът на Global Burden of Diseases прогнозира, че се очаква продължителността на живота да нарасне от 71,1 години на 76 години за мъжете и от 76,2 години на 80,5 години за жените.

Държавите, които в момента имат по-ниски жизнени изисквания, са готови да видят най-големи увеличения.

„Това е индикатор, че докато неравенствата в здравеопазването между регионите с най-високи и най-ниски доходи ще останат, различията намаляват, като най-големите увеличения се очакват в Субсахарска Африка “, каза директорът на IMHEE д-р Крис Мъри.

Нарастване на населението: Колко души са твърде много?

Изследователите казаха, че тази тенденция до голяма степен се ръководи от мерките за обществено здраве, които са предотвратили и подобрили процента на преживяемост от болести като сърдечни заболявания, COVID-19 и редица заразни заболявания, заболявания на майката, неонатални и хранителни заболявания.

Затлъстяването тежи върху резултатите за здравето

Изследването установи също, че общият брой години, загубени поради метаболитни рискови фактори като високо кръвно налягане, висока кръвна захар и висок индекс на телесна маса (ИТМ) се е увеличил с почти 49,4% от 2000 г. насам.

Замърсяването на въздуха, тютюнопушенето и ниското тегло при раждане също са сред най-големите причини за броя на загубените години здраве поради лошо здраве и ранна смърт. 

„Пред нас има огромна възможност да повлияем на бъдещето на глобалното здраве, като изпреварим тези нарастващи метаболитни и диетични рискови фактори, особено тези, свързани с поведенчески фактори и фактори на начина на живот като висока кръвна захар, висок индекс на телесна маса и високо кръвно налягане, “ каза Мъри.

Leave a Comment