Николай Гайдов: Изгубихме меда от рапица и кориандър в Пловдивско, все по-рядко се сеят

„Имаме ройлива година“, констатира Николай Гайдов, председател на пловдивското пчеларско дружество „Акация 1899“. Причината е вероятно в честите валежи. Когато има в кошера много пчели, които не могат да работят заради преваляванията, в семейството се създава нова майка. Предишната майка отлита с част от пчелите и така се формира роякът. Младата остава в кошера. Когато има много рояци, пчелите естествено се разрастват, но докато роякът не стане силно семейство, пчеларят не може да разчита, че ще извади повече мед, тъй като рабитничките ще са по-малко.

Николай Гайдов каза, че пчеларите имат много работа по това време на годината и е трудно да се съберат, за да отпразнуват Световния ден на пчелите. Той е обявен през декември 2017 г. от ООН и тази година се отбелязва за седми път. По този повод пчелари от „Акация 1899“ посетиха миналата седмица основното училище в с. Първенец, за да се срещнат с децата от първи и втори клас, да ги почерпят с мед и да им разкажат колко важни за природата, хората и живота се пчелите.

„Още е рано да кажем каква ще е годината. Някои колеги ще имат акациев мед, други – не, пак заради валежите“, каза Николай Гайдов. Той пресмята, че пролетта се движи в 20 дни напред

Една медоносна култура, която допринасяше за активното създаване на меда, почти е изчезнала от Пловдивско. „Преди имахме доста посеви с рапица, сега я срещаме все по-рядко. Подобно е и с кориандъра“, обърна внимание председателят.

Следващата паша на пчелите ще е при цъфналите липи, каза още Николай Гайдов.

Leave a Comment