АЗПБ ще предложи на Войчеховски създаване на рамка за справяне с кризи, която да се задейства автоматично

Квотите на украинския внос трябва да са на базата на експорта от Украйна към ЕС преди войната, счита председателят Венцислав Върбанов

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) ще участва в ключова среща с европейския комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Януш Войчеховски, който е на работно посещение в България, съобщиха от организацията.

Представители на АЗПБ на срещата ще бъдат Венцислав Върбанов, председател на асоциацията и Живко Живков, изпълнителен директор на АЗПБ.

Сред основните теми на разговора ще са икономическите последици от военната агресия на Русия в Украйна, включително увеличени производствени разходи, неконтролиран внос и ниски продажни цени.

„Ще поставим акцент върху въпроса по отношение на налагането на квоти на украинския внос, базирани на експорта от Украйна към ЕС преди войната.“, заяви Венцислав Върбанов, председател на УС на АЗПБ.

Ще бъдат разгледани и въпросите, свързани с неадекватността на Зелената сделка, включително непосилните екологични изисквания към селското стопанство.

Високата степен на административна тежест за фермерите както на национално, така и на европейско ниво, както и липсата на адекватна политика относно запазването на работната ръка в селските райони и тяхното обезлюдяване, също ще бъдат част от дневния ред на срещата.

„Друга важна тема, която винаги повдигаме по време на такива срещи, е външната конвергенция или т.нар. изравняване на директни плащания“, допълни той.

Според АЗПБ, за да се осигури по-добро развитие на селското стопанство е необходимо Европа да реши дали да продължи да бъде гарант за продоволствена сигурност или да насърчава бутиково екологосъобразно земеделие.

Тенденцията за намаляващия бюджет за ОСП трябва да се прекрати, посочва председателят.

По време на срещата ще бъде предложено и създаването на цялостна законодателна рамка за справяне с кризи, която да се задейства автоматично в подобни случаи.

Въведените усложнения в последните изменения на Общата селскостопанска политика трябва да бъдат преразгледани, за да се улесни подпомагането на фермерите.

„От 2016 до 2020 г. земеделските производители в България са намалели с почти 30 000, което изисква спешни мерки за подпомагане на младите фермери и даване на по-голяма свобода на държавите-членки за взимане на национални решения“, сподели още Върбанов.

„Всички теми, които ще коментираме днес с европейския комисар по въпросите на земеделието Януш Войчеховски, се обсъждат и в срещи на АЗПБ с всички политически сили, които ще излъчат свои кандидати за евродепутати“, заключи Върбанов.

 

Leave a Comment