ГКПП „Капитан Андреево“ е напът да се превърне в най-натоварения пункт в света

Служебният премиер Главчев и новият турски посланик Уянък ще посетят границата при Малко Търново с цел оптимизиране на трафика

Служебният премиер Димитър Главчев и новият посланик на Турция в България Мехмет Саит Уянък предстои да посетят тези дни българо-турската граница при ГКПП „Малко Търново“ заради проблема с тежкия трафик и задръстванията. Това беше договорено на днешната среща в Министерския съвет, във фокуса на която беше необходимостта от съвместни координирани усилия за модернизация и оптимизация на граничните контролно-пропускателни пунктове.

В хода на срещата беше акцентирано върху належащата нужда да започне активно обсъждане на темата, включително на експертно ниво, с оглед на сериозната натовареност на границата. По данни на Агенция „Митници“ за последните 5 години трафикът, който минава от Турция през България, се е увеличил с 50%, като прогнозите са тази тенденция да се запази и занапред. Наред с това към момента ГКПП „Капитан Андреево – Капъкуле“ е вторият най-натоварен граничен пункт в света, с перспективата да заеме първото място. За да бъдем подготвени, са нужни съвместни усилия и координация за постигане на най-добри резултати, отбеляза премиерът Главчев.

Leave a Comment