НОКА отчете 250 хил. посетители на събора на овцевъдите

Рекорден брой отнад 250 000 посетители събра дванадесетото издание на Националния събор на овцевъдите в България, който се проведе от 24 до 26 май край Петропавловския манастир до гр. Лясковец, съобщиха от НОКА.

Достойното представяне на бранша и съчетаването с българските традиции и фолклор донесоха много емоции  и приятни изживявания.

В програмата на тридневния събор имаше изложение на над 100 животни – овце, кози, кучета, коне, магарета, редки видове, представяне на селскостопанска техника и оборудване, изложение на млечни продукти и производствени демонстрации, фермерски състезания, био пазар, занаяти, етно възстановки, кулинарни зони, различни атракции, много фолклор, хоротеки и  вълнуващи вечерни концерти.

За втора поредна година в специализираното изложени на техника и оборудване на събора имаше награда за иновации. Тя бе замодулните предприятия – мандри, кланици, транжорни и технологичните проекти, а отличието  бе връчено от зам.-министъра на иновациите и растежа Красимир Якимов.

 Близо 3000 участника се включиха в съпътстващия събора Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“ Голямата награда на конкурса получи младата певица Анджелика-Гая Меркова от НУМТИ „Добрин Петков“-Пловдив.

10 награди „Единство в многообразието“ връчи Представителството на Европейската комисия в България на деца участващи в конкурса за да се насърчат заниманията им.

Leave a Comment