Костите на цар Фердинанд най-после ще бъдат положени в българска земя

Те ще бъдат пренесени с военен самолет от град Кобург до София и до двореца Врана

Почти 76 години след смъртта на цар Фердинанд волята му да бъде погребан в България ще бъде изпълнена. Толкова години тялото му е било готово за пътя от град Кобург в Германия до България, поставено в транспортен, а не в постоянен ковчег.

Тленните останки на българския цар Фердинад I ще бъдат транспортирани от Германия до България с военен самолет съгласно приетото решение на Министерския съвет. От летището ще бъдат транспортирани до двореца Врана.

В правителствения акт Министерството на отбраната е посочено като институцията, която следва да организира и осъществи транспортирането. Министерството на външните работи от своя страна предприема необходимите действия по координиране на тези дейности. Необходимите финансови средства за целта се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходи по централния бюджет за 2024 година, съобщиха от правителството.

Решението на Министерския съвет е прието във връзка с писмо от инициативния комитет за връщане на тленните останки на цар Фердинанд I, подписано от проф. дин. Петър Стоянович и доц. д-р. Ивайло Шалафов. Преди да предприеме действия по въпроса, служебният кабинет се обърна за становище както към Народното събрание, така и към президента.

От двете институции не са получени възражения.

Цар Фердинанд става княз на българите през 1887 г., а заедно с обявяване на независимостта ни на 22 септември 1908 г. той приема титлата „Цар на българите“.

Пренебрегвайки волята на римокатолическата глава на църквата папа Лъв XIII, католикът Фердинанд кръщава сина си, престолонаследника Борис, в православната вяра.

След трагичното ни участие в балканските и Първата световна война Фердинанд абдикира като цар на 3 октомври 1918 г. в полза на сина си княз Борис Търновски (цар Борис III), и напуска страната. Тогава Борис е на 22 години. Той никога не допуска баща си да се върне в България, дори и само за да види внуците си.

Фердиданд издъхва на 10 септември 1948 г. в Кобург. Последните му думи, отправени към адютанта му генерал Петър Ганчев, са: „Кога заминаваме за България?“.

Днес в ранния следобед в двореца Врана тленните останки на царя ще бъдат пренесени от входа на парка до дворцовото фоайе от гвардейци и под звуците на първия български химн „Шуми Марица“.

Ковчегът ще бъде посрещнат от Симеон Сакскобургготски и неговото семейство, заедно със западно и средноевропейски митрополит Антоний, официален пратеник на Светия Синод и от апостолическия нунций в България архиепископ монсеньор Лучано Суриан.

Не се знае дали погребението на цар Фердинанд ще бъде уважено от първите мъже на България. Траурната церемония ще бъде отворена за граждани и журналисти. След траурната церемония останките на царя ще бъдат положени в криптата на двореца Врана.

Leave a Comment