Как фермерите приеха оставката на Румен Порожанов (отзиви)

Оставката на директора на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов предизвика разнопосочни коментари от страна на аграрния бранш. Повечето фермери, от които АгроПловдив.БГ потърси мнение, изразиха притеснения за последствията от оттеглянето на човека, който ръководеше разпределянето на европейските средства и националните помощи.  Вижте реакциите:

Ангел Вукодинов, председател на УС на Националната асоциация на зълнопроизводителите:

Притеснени сме!

Ангел ВукодиновНещата не вървят в министерството. Притеснени сме от тази оставка. Във фонда са подадени между 1200 и 1300 проекта по Мярка 214 за Агроекологичните плащания. Те трябва да се одобрят до 30 септември и да се изплатят до края на годината. Времето е малко и в същото време стават тези размествания. Консултантският лобизъм при изготвянето на таблиците за сеитбооборот, който се опитваме да спрем във фонда, също ни притеснява.

Не съм работодател на г-н Порожанов, че да му давам оценка, но истината е, че след като се махнаха „калинките“ от фонда, работата там потръгна. С директора се работеше добре.

Ради Радев, член на УС на Асоциацията на земеделските производители в България:

Няма драма! Като не е той, ще бъде друг

Ради РадевРумен Порожанов подаде оставка, да, но някой от земеделския бранш излезе ли да го защити? Никой. Значи, няма драма. Ако не е той, ще бъде друг.  Въпросът не е в това кой е начело на фонд „Земеделие“, а дали си върши работата, дали действа в наш интерес. Нима когато Румен Порожанов стана шеф на фонда не последваха оставки и на други в ръководния екип? Тези длъжности са преходни. Важното е България да продължи да получава средства от Европейския съюз. Въпреки че, както се вижда от тазгодишния пазар, и парите не са всичко. Сега сме наводнени с продукция от новите градини, засадени с евросредства, а пазар няма.

Емилия Янкулова, земеделски производител от Перущица:

Земеделието е в криза, нещата не вървят

Сега само тази оставка липсваше. Земеделието е в сериозна криза. Вече се чудя дали отново да сея пшеница. Ако не получим субсидии до края на годината, парите от продажбите на зърно няма да са достатъчни. Пшеницата падна до 28 стотинки за килограм на едро, но и 26 ст. да ми дадат, пак ще продавам. В същото време торовете поскъпнаха – тази година съм платила само за тях 9500 лева за 300 декара посев. Ябълките, сливите и прасковите се обезцениха съвсем. Единственият плод, който върви са малините.

Петко Налбантов, председател на Асоциацията на млекопроизводителите „Тракия милк“:

Във фонда имаше екип, работата спореше
Петко Налбантов

Петко Налбантов (с коженото яке)

Оставката ни притесни, защото във фонд „Земеделие“ имаше силен екип и работата спореше. Сега не се знае кои ще са в новото ръководство, колко време ще им трябва да се сработят и дали ще са достатъчно добри. С Румен Порожанов сме се срещали, добре се работеше с него. В същото време вчера седем животновъдни организации, включително и „Тракия милк“ представихме 6 искания, повечето от които касаят фонд „Земеделие“. Пак вчера имахме среща с председателя на земеделската комисия Светла Бъчварова, която ни увери, че до седмица ще получим отговор по шесте точки в писмото. Исканията ни са изключително важни и с тези рокади, които се случват, не знаем какво ще последва.

Leave a Comment