Френска находчивост в Брезово: Да спечелиш от перушина почти 1 милион

„Булгарплюм“ се изнася от „Брезово“АД, ще строи собствен цех в покрайнините

Две предприятия с чужд капитал в Брезово печелят годишно около 1 милион лева от патешка перушина.

Кланицата „Брезово“АД обслужва множеството производители на патици в квартал Секирово на Раковски, както и други стопанства, пръснати наоколо. Предприятието съществува от 1989 г., като през 2006 г. е преобразувано от ООД в ЕАД, а после и в АД. Неин собственик е с 99.999% е френската компания „Юралис Гастрономи“ с президент Пиер Кудерк. С 0.001% собственост е шефът на кланицата Николай Джонев. Финансовият отчет на дружеството за 2013 г. още не е публикуван. За 2012 г. година решението на Общото събрание е към акционерите да бъде разпределен дивидент в размер на 3 520 494 лева.

„Брезово“АД е записано като производител на патешки дроб и месо, на еднодневни патета и на фураж. За държави от ЕС и предимно за Франция, фирмата е експортирала продукти за над 30.5 млн. лв., а за вътрешния пазар – за 7.55 млн. лв. В приходната част на финансовия отчет е записано, че само от перушина в дружеството са постъпили 503 000 лева.

Къде отива перушината?

патетаОт кланицата – директно в „Булгарплюм“АД. Дружеството закупува патешката перушина, сепарира я, после я пере и суши. След това я изнася за държави от ЕС и Швейцария.

Собственик на „Булгарплюм“ е регистрираната в Люксембург „Булинвест“АД. Тя е с трима съдружници с френско звучащи имена.

Фирмата е регистрирана у нас в средата на 2005 г. Нейни доставчици на перушина са освен „Брезово“АД, още „Клан Хл“ ООД, „Мийт Тингс“ЕООД и „Тер-М“ООД. В първите две фирми собственик е Уили Р. де Нееф.

Приходите за 2012 г. от прането и сушенето на перушина са малко над 4.1 милион лева, а печалбата е 466 000 лева.

„Булгарплюм“ е готова да инвестира тази година в изграждането на самостоятелна база извън „Брезово“АД, където работеше досега. Санитарните норми изискват преработката на пера да не е в центъра на града.

От община Брезово съобщиха, че проектите за новото строителство вече са готови и то със сигурност ще стартира тази година. В момента текат съгласувателни процедури.

1 Comment

  1. Ivan каза:

    “Клан Хл” ООД, “Мийт Тингс”ЕООД Tazi klanica NE trqbva da raboti!!! Ne otgovarq na nikakvi iziskvaniq , kato za klanica!!! Kakto falira firmata i taka trqbva da ne raboti tazi klanica !!!

Leave a Comment