При 1 млн. тона остатък от 2014 г. цената на пшеница ще е ниска

Красимир Давчев, изпълнителен директор на Пловдивска стокова борсаВ момента търговията с българска пшеница е абсолютно замряла. Последната обявена цена е 250 лв./тон. Остатъкът от 2014 г. е 1 милион тона и е по-висок от обичайното по това време на годината, коментира пазара с хлебно зърно изпълнителният директор на Националната стокова борса Красимир Давчев. 

Износът на българска пшеница ще е по-затруднен спрямо предишни години заради членството на Русия в Световната търговска организация. След като се присъедини миналата година, Русия премахна експортното мито, тъй като е в противоречие с правилата на СТО и ограничава свободната търговия. По-високото предлагане на руска пшеница допълнително ще натисне цените в Черноморския регион.

Около 1.6 млн. т. е нашето годишно вътрешно потребление на пшеница, така че при 4.3-4.5 млн. т. очаквана реколта за 2015 г. и при 1 млн. т. остатък от 2014-а, износителите очевидно ще са затруднени, посочи Красимир Давчев.

Директорът на стоковата борса в Пловдив не може да си отговори защо България не е допусната до пазара на Египет. Дали нашите износители или пък Министерството на земеделието и храните не са си свършили предварителната работа, не знам, но съседна Румъния например прави огромен износ към Египет и то на добра цена, даде пример Давчев. Нас обаче ни няма на онзи пазар.

Leave a Comment