Дъмпингов внос на замразени бройлери от Полша и Румъния поставя в риск фермите

кокошка, бройлерПроизводителите на пилешко месо търпят загуби, както и производителите на свинско месо, и на плодове и зеленчуци. Най-фрапиращите загуби са на производителите на мляко. Това заяви по време на днешния парламентарен контрол министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Танева отговори на въпрос на Чавдар Пейчев относно защита на интересите на българското птицевъдство. Питането му бе свързано с дъмпинговия внос на бройлери от Полша и Румъния на цена малко над 2 лева за килограм, при себестойност на българското производство от 2.60 лв./кг.

Танева обясни, че след налагането на руското ембарго сектор Животновъдство, в това число и птицевъдството, търпи загуби и тенденцията се е засилила. „До ден днешен целият Европейски съюз и България включително сме в тази спирала“, каза земеделският министър.

Танева поясни, че средната цена на замразени пилета в България е 150,63 евро на 100 килограма, което прави по 2,95 лв. на килограм. Министърът съобщи, че това е с процент и половина под нивото от 2014 г.

„Новата 2016 г. стартира с цени по-ниски от края на предходната и през януари цената на замразените пилета на българския пазар е 2,82 лв. на килограм, което е 4,3% под нивото на средното за 2015 г.”, допълни Десислава Танева.

Тя заяви, че изтеклата 2015 г. се характеризира с намаление на цените във всички държави-членки на Европейския съюз. Цената на пилешкото, обаче, по думи на Танева, в България не е най-ниската в ЕС.

По данни, които цитира Танева, в България за 2014 г. се произвежда общо 97 995 тона пилешко месо. Износът ни, пък е около 26 000 тона и е предназначен най-вече за Гърция, Кипър и Великобритания.

Държавната помощ за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците е от 2011 г. и е за период от 5 години с бюджет от 150 млн. лв. За настоящата година вече е гласуван бюджет от 28 млн. лв. Птицевъдството е определено и като приоритет по ОП „Развитие на селските райони”.

Според депутата Пейчев субсидията на МЗХ се равнява на 10 стотинки за килограм бройлер, а според министър Танева тя е над 30.

„Какво прави българската държава, за да запази птицевъдните предприятия“, продължи да пита Пейчев и добави, че за да понижат себестойността на месото и да са конкурентни на дъмпинга, във фермите прилагат действия, които могат да поставят под съмнение здравословната характеристика на тази храна.

Leave a Comment