На Велики четвъртък се боядисват яйца, меси се козунак

Пилат Понтийски

Пилат Понтийски съди Иисус – едно от многото платна на тази тема

Днес е Велики четвъртък – денят, в който Синедриона в Йерусалим произнася смъртната присъда над Иисус Христос. Римският пълномощник Пилат Понтийски е трябвало да я потвърди. Но когато вижда човека пред себе си и вниква в обвиненията срещу него, Пилат се отказва участва в заговора. Измива си ръцете и обявява: „Невинен съм за кръвта на този праведен човек. Вие сами трябва да поемете вината за кръвта му!“ А фарисеите и свещениците му отвръщат: „Нека неговата кръв тегне над нас и над децата ни!“

Последните думи са откъс от великолепната книга „Библията“, преразказана от Пърл Бък (прочети главата за осъждането на Иисус тук).

На този ден свещениците в храмовете изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. По време на маслосвета, всеки желаещ мирянин бива помазан с елей за здраве.

Днес се боядисват великденските яйца. Първото задължително трябва да е червено – символ на пролятата кръв на Спасителя. Докато боята още не е изсъхнала, с яйцето се рисува кръст върху челата на децата и се натриват бузките им – за здраве. Първото яйце се пази в къщата в продължение на година, за да носи успех и щастие на дома. Второто яйце, също червено, се оставя в църквата след празничната литургия в полунощ на събота срещу неделя.

На Велики четвъртък се замесва и тестото за великденските козунаци.

За домакините, които не успеят да изпълнят ритуалите днес, се дава възможност да боядисат яйцата и да омесят козунаците в събота.

Leave a Comment