При обвързаните плащания за оранжерии, отопляемите ще получат по-висока субсидия
Новото при обвързаните плащания за оранжерийно производство е, че тези, които влагат разходи за отопление, ще получат повече субсидии от единица площ. Това се разбира от проекта на наредба за изменение и допълнение на Наредба 3 от 2015 г., която касае обвързаните плащания в периода 2017-2020 г.
Досега, въпреки че изискваните минимални добиви от декар бяха различни за отопляеми и неотопляеми оранжерии, ставката се определяше на площ и беше равна. Оттук нататък новата наредба (в проект) предвижда „минимален“ и „среден“ добив от декар, като за минималния се подразбира, че е за неотопляемите, а за средния, че е за отопляемите оранжерии. В текстовете на проектонаредбата се казва, че „за всяка култура се определя размер на плащане на хектар, за площите от които през годината на заявяване е получен и реализиран на пазара среден добив“. Средният добив е завишен спрямо досега действащата наредба. При доматите той е увеличен от 16 200 кг на 22 400 кг, при краставиците от 19 800 на 32 000 кг, а при пипера от 7 200 на 8 500 кг/дка.
Още в средата на миналата година бе съобщено, че от тази година бюджетът на обвързаните плащания за оранжерийното производство ще се увеличи от близо 5 млн. лв. на 7.5 млн. лв.
Оранжерийните култури, които ще се субсидират, отново са домати, краставици и пипер. От зеленчуците, полско производство, са извадени главестото зеле грах (зелен), зелен фасул, дини, пъпеши и тикви.
Ето и текстовете в проектонаредбата, които касаят обвързаното подпомагане за оранжерии:
§ 24. Чл. 31 се изменя така: „Чл. 31.
(1) Право на подпомагане по схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци (оранжерийно производство) имат земеделски стопани на територията на цялата страна, които стопанисват минимум 0,5 ха допустими за подпомагане площи със зеленчуци (заедно или поотделно) от следните видове култури: домати, пипер и краставици – оранжерийно производство и/или със зеленчуци – полско производство (заедно или поотделно) от следните видове култури: домати, пипер, краставици, корнишони, кромид лук-зрял, патладжан, моркови, чесън-зрял, картофи.
(2) Заявените площи подлежат на подпомагане, когато:
1. земеделските площи, заети с изброените култури, са с минимална площ на парцела 0,1 ха;
2. през годината на заявяване на тях се отглеждат домати, пипер и/или краставици – оранжерийно производство;
3. площите отговарят на условията за подпомагане по смисъла на член 32, параграфи 2, 3 и 4 от Регламент (ЕС) № 1307/2013.
(3) Земеделските стопани получават подпомагане по схемата за площите по ал. 2, когато от тях през годината на заявяване е получен и реализиран на пазара минимален добив от заявените за подпомагане домати, пипер и/или краставици – оранжерийно производство, съгласно приложение № 5.
(4) Помощта по ал. 1 се определя на хектар отглеждана култура за площите по ал. 3, като за всяка култура се определя размер на плащане на хектар, за площите от които през годината на заявяване е получен и реализиран на пазара среден добив, съгласно приложение № 5.
Размерът на помощта на хектар за земеделските стопани, които са доказали осреднен добив за стопанството, който е под средния, но над минималния, съгласно приложение № 5, се определя, като се намали пропорционално определеният размер на плащане на хектар за среден добив от културата.”.
Мотиви за промени в Наредба 3 от зам.-министър Цветан Димитров:
Анализът на икономически резултати в сектора на зеленчуците/оранжерийно производство/ за 2015 г. показва, че с най-големи технологични разходи са краставиците и доматите, отглеждани в отопляеми оранжерии, като само разходите за отопление съставят около 60%. По-дългият вегетационен период при доматите води до формиране на по-големи разходи, което от своя страна определя производството на оранжерийни домати с използване на отопление като рисково при ниска цена на производител. Съвсем логично при тази технология и при двете култури делът на обвързаната подкрепа в разходите да е най-нисък.