Бойко Борисов и Зоран Заев отбелязват заедно 115 г. от Илинденско-Преображенското въстание

Борисов-ЗаевМинистър-председателят Бойко Борисов и премиерът на Македония Зоран Заев ще отбележат заедно днес 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. На 2 август двамата премиери ще участват в церемонията по полагане на венци на паметника на Гоце Делчев на площад „Македония“ в Благоевград. В церемонията участват и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, както и вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Република Македония Оливер Спасовски.

Илинденско-Преображенско въстание, знамеИлинденско-Преображенското въстание избухва при Битоля и Солун на 20 юли и в Одрин – на Преображение, 6 август, които през 1903 г. са територия на Османската империя. То е организирано от ВМОРО. Въстанието е решено през януари същата година от Централния комитет на партията. Гоце Делчев е бил против прибързването, но по-късно заедно с Даме Груев се присъединяват към решението. Атентат срещу Отоман банк и френския кораб Гвадалкивир, подготвен от български ученици в Солунската гимназия, ускорява събитията. 

На 20 юни 1903 г. въстанниците уведомяват за намерението си българския военен министър Михаил Савов, а чрез него и цар Фердинанд, като се надяват на армейска подкрепа от българска страна. Правителството отговаря, че поради политически и военни съображения няма да се намеси.

С бойни викове „Хиляди пъти по-добре смърт, отколкото скотски живот“ въстанието избухва първо в Битолско, Леринско, Костурско, Охридско, Кичевско. В град Крушево се основава и Крушевска република. Османската войска е 15 пъти по-многобройна от въстаниците. По-късно през август пламва и Странджа. През септември на Кръстовден въстанието обхваща и Серски окръг. Докато трае злочестото въстание Русия и Австро-Унгария предупреждават с нота България да не се намесва и това дава резултат. Османската империя надделява, въстанието е потушено, 30 000 души се изселват от въстаналите села и градове, и заживяват в България и най-вече в Бургас. 

 

Днес Православната църква тачи по стар стил свети пророк Илия – старозаветникът, който е живял девет века преди Иисус Христос и за който се смята, че се е преродил като Йоан Кръстител. Християните са издигнали много храмове на светеца, когото създателят обичал толкова много, че вместо смърт му изпратил огнена колесница, която го отнесла на небето.

Leave a Comment