ФАО: Фермерите най-много страдат от климата и се нуждаят от нашата подкрепа!

Когато хвърляте храна, помислете: За 1 портокал отиват 50 литра вода, за 1 кг леща 1 200 л, за 1 кг месо 13 000 л

Въздействието на изменението на климата върху нашата планета и живота ни не може да остане незабелязано – температурите се променят. Световният глад се увеличава и променливостта на климата и крайностите му са сред водещите причини. Непредсказуемите и тежки условия затрудняват производството на храна, необходима на нарастващото население, но все още можем да променим всичко! Трябва да се борим с изменението на климата, така че всеки по света да има достъп до достатъчно количество безопасна храна. Всеки от нас може да допринесе и да противодейства на изменението на климата, приканват от Организацията по прехрана и земеделие ФАО към ООН.

наводнение

ФАО предлага 5 действия за справяне с изменението на климата, които всеки има право да предприеме, за да допринесе за прекратяване на глада:

1. Подкрепа на местните производители.

Нашите фермери страдат най-много от изменението на климата и се нуждаят от нашата подкрепа сега повече от всякога. Когато купувате местни продукти, вие подкрепяте семейните ферми и малкия бизнес на вашите места. Също така помагате в борбата със замърсяването, като намалите разстоянието за доставка. 

Изменението на климата заплашва препитанието на милиони фермери. Без тях нямаше да имаме храна на трапезите си, те бяха нашите герои в борбата срещу глада и се нуждаят от нашата подкрепа.  

2. Придържайте се към по-устойчива и разнообразна диета

Веднъж седмично, опитайте се да замените месните ястия с вегетариански (например бобови растения като леща, боб, грах и нахут). Повече природни ресурси, особено вода, се изразходват за производството на месо. Милиони акра тропически гори също се изсичат и изгарят, за да заемат земя за паша на добитък. Чрез разнообразяване на диетата си, можете да откриете „древни“ култури, като например киноа. Например, има повече от 200 вида киноа, подходящи за различни климатични условия!

3. Не изхвърляйте храна

хранителни отпадъци, бракувана хранаВсяка година една трета от цялата произведена храна е в кошчето. Това означава, че ние също губим ресурсите (като вода, труд, транспорт), които са влезли в тяхното производство. Когато пазарувате, купувайте само това, от което имате нужда, като изготвяте списък и планирате храна предварително, за да избегнете импулсни покупки. Оставащият обяд или вечеря също могат да бъдат използвани. Вместо да ги хвърляте в кошчето, можете да ги замразите и да ги използвате по-късно или да ги използвате като съставка за друго ястие. Помнете разликата между „използвайте преди …“ и „запазва най-добрите качества преди …“. И накрая, консумирайте и грозни плодове и зеленчуци, които иначе биха могли да бъдат в кофата само защото не са идеални навън. Не се заблуждавайте, техният вкус е също толкова добър!

Без почва и вода не можем да произвеждаме храната си, не можем да я приемем за даденост! Въпреки това, някои храни се нуждаят от по-малко ресурси от други. Например, за да отгледате 1 кг леща, ви трябва 1250 литра, в сравнение с 1 кг говеждо месо, което се нуждае от 13 000 литра!  

4. Консумирайте по-малко вода

Водата е съществен елемент за живота и ние не можем да произвеждаме храната си без нея. Земеделските производители трябва да се научат да използват по-малко вода, за да отглеждат храна, но също така можете да спестите вода чрез намаляване на разхищаването на храни. Когато изхвърляте храна, губите вода, изразходвана за тяхното производство. Например, за производството на един портокал се изискват 50 литра вода! Можете също така да харчите по-малко вода, като вземете душ вместо вана и изключите водата, докато си миете зъбите.

5. Дръжте почвата и водата чисти.

Някои битови отпадъци са потенциално опасни и никога не трябва да се хвърлят в обикновен контейнер за отпадъци. Батерии, багрила, мобилни телефони, лекарства, химикали, торове, касети за принтери и др. съдържат елементи, които могат да проникнат в нашата почва и вода, увреждайки природните ресурси, необходими за производството на храни. И не забравяйте за пластмаса! Изчислено е, че една трета от цялата пластмаса, произведена в света, попада в нашите почви. Намаляването на употребата на пластмаса за еднократна употреба ще помогне за поддържането на чистите ни почви.

Продоволствената сигурност и изменението на климата са взаимосвързани. Изборите, които правим днес, са много важни за бъдещето на храната. Ресурсите, които използваме за производството на храни, стават все по-ценни от всякога в променящия се климат. Всички ние можем да предприемем действия за борба с изменението на климата, като отделяме необходимото внимание на храните, чието производство става все по-трудно.

Leave a Comment