Още тази година България може да получи към 700 млн. евро заради Ковид-19

Министерски съвет - сграда

Правителството отпусна 2,7 млн. лв. на четири манастира и 15 млн. за детски градини в София

Още до края на 2020 г. е възможно България да разполага с 692 млн. евро от заделените от Европейската комисия средства за справяне с икономическите последици от Ковид-19. Това обяви в началото на правителственото заседание вицепремиерът Томислав Дончев. Той допълни, че през юни-юли България ще разработи механизми за схеми за безвъзмездно финансиране – грантове. „Ако това финансиране е налично есента или в най-лошия случай късната есен, ние да можем веднага да го доставим на пазара до всички ползватели – фирми, публични институции, здравеопазване, болнични заведения. Това ще бъде един от акцентите, както и бенифициентите на всякакъв тип социални политики“, поясни Дончев.

От своя страна премиерът Бойко Борисов коментира, че част от финансирането е под условие и все още няма приет бюджет на Европейската комисия.

След края на извънредната епидемична обстановка на 15 юни ще останат само социалните мерки, съобщи премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНР.

Правителството реши, че близо 2 млн. лева получава Рилският манастир. От тях 600 000 са за ремонти и реставрации, а 1 300 000 лв.- за пречиствателната станция.

Отпуснати бяха допълнително и по 200 000 лева на Бачковския и на Троянския манастир.

За манастира „Света Троица“ на Кръстова гора ще бъдат насочени 300 000 лева за ремонт, а 500 000 лева се дават за църквата в двора на Духовната семинария в София.

Столичната община получи за училища и детски градини 15 млн. лева.

Leave a Comment