Днес е Неделя месопустна. Великденските пости започват след седмица
Днес е Месни заговезни – неделята, в която се хапва за последно месо преди Великден. Празникът, отбелязан в църковния календар като Неделя месопустна, е винаги осем седмици преди Възкресение Христово и винаги в неделя.
Народният ритуал свързва Неделя месопустна с приготвянето на различни блюда с месо – варена кокошка, свинско с кисело зеле, сарми с месо, баница с мас или краве масло и извара, баница с месо.
Седмицата след Месни заговезни се нарича Сирница. През нея до следващата неделя, когато е Сирни заговезни, може да се яде сирене, мляко, масло – всякакви млечни продукти и яйца. След Сирни заговезни официално започва Великия пост преди Великден. С него християните пречистват тялото и душата си.
Великден 2024 г. е на 5 май. До Възкресение тези, които прилагат постите, имат само два дни, в които могат да си хапнат риба – на Благовещение (25 март) и на Цветница (28 април).