Мартин Захариев се нахвърли върху БНТ и БНР: Трябват съкращения

Не е важно чии са медиите, а кой ги финансира, смята председателят на СЕМ Георги Лозанов

„БНТ и БНР са неконкурентноспособни, негледаеми и неслушаеми“, нахвърли се срещу националните обществениМартин Захариев медии Мартин Захариев, в качеството си на член на парламентарната медийна комисия, по време на дискусионния панел за Четвъртата власт на Световната среща на българските журналисти в Пловдив. И даде пример:  По време на футболната среща Армения – България на 11 октомври, аудиторията на БНТ е достигнала 30%, а веднага след края на мача гледаемостта е паднала до 3%. Аудиторията на новия български сериал „Четвърта власт” пък е едва 4%. Според него трябва да се въведе модерно управление двете обществени медии, което неминуемо ще доведе до структурни промени и намаление на числения състав, предаде радио Дарик.

Според него трябва да се промени и начинът им на финансиране, тъй като те предварително са загубили състезанието с частните национални медии. През последните месеци приходите на БНТ са се свили с 50% .

За нов закон за медийните услуги се обяви още Захариев. В момента българските медии е оглеждат в грозното огледало на собствените си изкривени отношения, каза той. Плурализмът и разнообразието, незаконната медийна концентрация и прозрачността на собствеността, са неотложните явления в медийната среда, които трябва да регулира новият закон.

Има нужда от изцяло нов медиен закон, но не мисля, че в момента има шанс за постигане на обществен и политически консенсус за това, заяви на същия форум председателят на Съвета за електронни медии Георги Лозанов. В момента през българските медии минават най-големите политически и икономически интереси и за съжаление не всички механизми на съпротива работят, каза още той. Според доц. Лозанов не е важно кой е собственик на медията, а как се финансира тя.

Водещият на обзорното предаването „Седмицата” на Дарик Кирил Вълчев пък направи оригинално предложение: Законът за радио и телевизия да бъде отменен, а СЕМ закрит, тъй като в България има достатъчно закони, които да регулират и саморегулират медийната среда.

Leave a Comment