Животновъдите удариха първа греда – разделиха се в протестите

Бойко Синапов обяви, че във вторник ще бъде блокирана магистрава „Тракия“, Танчо Колев и другите председатели ще съобщят утре какви действия ще предприеме браншът
Танчо Колев

Танчо Колев

Животновъдите в страната удариха първа греда в намерението си за единен протест. Председателите на различните, над 10 организации, се разделиха.

„Бяхме се разбрали в четвъртък (днес – б.р.) да се съберем и да решим как да действаме“, обясни председателят на Асоциацията на млеко- и месопроизводителите Танчо Колев пред АгроПловдив. Той посочи, че предварителната уговорка е била браншът да получи пълна информация как върви изплащането на субсидиите и след това да решава как да действа. Известно е, че миналата седмица бяха изплатени помощите за едър рогат добитък, а тази седмица започнаха плащанията за овце и кози.

Освен това животновъдите замисляха и среща с премиера Пламен Орешарски относно националните субсидии за 2014 г. Според плана, утре,

петък, животновъдите трябва да направят обща пресконференция и да обявят намеренията си. Бойко Синапов, който е председател на Националната асоциация на животновъдите, обаче

Бойко Синапов, протест, животновъди

Бойко Синапов

избърза. Вчера той съобщи на пресконференция, че във вторник недоволни животновъди ще блокират автомагистрала „Тракия“ при село Труд.

Въпреки, че браншът засега е разделен за протестите, Танчо Колев предупреди, че ако председателите на организациите не получат задоволителен отговор на най-важните и тревожни въпроси, животновъдите ще протестират „до дупка“. Той посочи, че националните плащания в никакъв случай не са единствения и най-важен проблем пред бранша.

Наскоро пред АгроПловдив Колев обясни, че нитратната директива на ЕС, която трябва да се приложи от 1 януари 2014 г., може да предизвика затваряне на две трети от фермите, първа група.

 

Leave a Comment