Гергов е против продажбата на държавния дял в Панаира. Защо?

Пловдивският бизнесмен е влязъл в преговори с Цветан Василев, но те не са приключили с успех, твърдят наблюдатели

Международен панаир ПловдивМажоритарният собственик на Международен панаир Пловдив Георги Гергов е на мнение, че държавата не трябва да продава дела си в него. „Ако панаирът стане изцяло частен, той няма да бъде това, което трябва да е“, казва бизнесменът, съобщи БТА.

Гергов предлага държавата да прехвърли част от собствеността си в изложението на община Пловдив. В момента икономическото министерство притежава 49.63 процента от пловдивската изложба. Делът на Община Пловдив пък е около една осма от целия панаир

Още при управлението на ГЕРБ Народното събрание гласува изваждането на Международния панаир от забранителния списък. Тогава идеята бе държавният дял да се изтъргува през Българската фондова борса. Очакваните приходи на бюджета от тази сделка бяха 39 милиона лева. Днес на конференция вицепремиерът Даниела Бобева потвърди намерението на правителството да продава остатъчни държавни дялове през борсата, но без да посочва конкретни компании, съобщи „Дневник“.

Георги ГерговДнешните изявления предизвикаха коментари в Пловдив. Известен бизнесмен, който пожела да не се цитира името му, обясни, че зад желанието на Георги Гергов да остане съдружник с държавата, стоят две възможни причини. Едната е, че ако икономическото министерство реши да продава дела си, то тъй като акциите са винкулирани, трябва да ги предложи най-напред на Гергов. Последните популярни действия на бизнесмена показват, че той и компаниите, които управлява, са в дълбока криза. На 7 ноември т.г. Гергов закри Нова българска телевизия, като преди това спря първо ежедневника „Новият глас“, а после и едноименния електронен вестник.

Служителите в Международния панаир периодично биват съкращавани, а не са редки месеците, когато и заплатите им се бавят. Тези и други факти, за които ще пишем тази седмица, предполагат, че Гергов няма да има финансова възможност да закупи държавната собственост в Международния панаир.

От друга страна, запознати твърдят, бе Георги Гергов е влязъл в преговори със собственика и председател на УС на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Смисълът за тях се търси във възможността Василев да изкупи държавния дял. Най-вероятно преговорите не са приключили с разбирателство между двамата. Затова Гергов се страхува от една неуправяема от него сделка за панаира, която би била факт, ако акциите се търгуват на БФБ.

Намерението на пловдивския бизнесмен е да намери свеж капитал, чрез който да съживи закритата телевизия. Причината е ясна – идват избори, а на БСП ѝ е нужна медийна подкрепа. Особено в Пловдив – градът, в който след 10 ноември 1989 г. червената партия никога не е печелила избори, а при последните ДПС се провали с пълна сила.

Leave a Comment