Благотворителност: МЗХ ще топли и храни Дома за сираци в Нови хан

Министър Греков обеща ведомството да поеме таксите на дете от детската градина, от средното училище и на студент от сиропиталището, който учи аграрни науки

проф. Греков и отец ИванМинистерството на земеделието и храните (МЗХ) даде днес християнски пример на институциите в страната. Проф. Димитър Греков подари на риба за Никулден на възпитаниците на Дома за сираци в Нови Хан. Той се обърна към отец Иван, създателя на убежището с думите:„Еднократният жест не помага, затова днес поставяме началото на редица благотворителни инициативи, за да научим младите на добри дела и да стоплим детските сърца”. Министърът добави, че никулденският подарък е само един малък жест, който трябва да бъде последван и от фирми, и институции. „За децата от този дом ще осигурим дърва за целия отоплителен сезон”, съобщи министър Греков. Той обеща да се осигурят продукти и от първа необходимост.

Проф. Греков обяви, че МЗХ ще осигури таксите на едно дете от социалния дом за детска градина, на едно за средно училище, а също така и на един от възпитаниците на Дома, който иска да учи в някой от аграрните университети в страната. Стипендиите няма да са еднократни, а инициативата ще продължи и през следващите години, каза министър Греков.

Домът за сираци „Св. Николай“ при храма „Св. Троица“ в Нови хан има хиляди приятели във Фейсбук. На 27 ноември отец Иван се обърна към тях с думите: „Скъпи братя и сестри, благодаря ви от сърце за добротата и отзивчивостта ви към нашите неволи в опитите ни да оцелеем и през идващата зима. Всички вие отново, и тази година, се отзовахте на молбите ни за помощ, за да можем да преживеем и тази зима. Така градя Дома за сираци „Св. Николай“ вече 25 години. Всичко, което съм постигнал е с Божията помощ и с вашата съпричастност. На призивите ни се отзоваха много хора, според възможностите си. Нуждите ни от дрехи и обувки вече са задоволени. Имаме все още нужда от дърва и въглища и консерви и пакетирана храна. Винаги нужни са перилни препарати, сапуни, шампоани и дезинфекционни средства…“ Накрая възрастният духовник отправя благословията си към всички, които помагат на децата.

Leave a Comment