Министър Греков потвърди субсидията до 1250 евро за най-малките фермери

До края на март фонд „Земеделие“ ще е готов със закъснелите 1200 проекта по ПРСР

Д. Греков„В следващия програмен период ще има достатъчно средства за малките производители, за да бъдат по-конкурентоспособни”. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков в  сутрешния блок на БНТ. Само 6% от земеделските производители в България получават 80 % от  директната субсидия. Това е една от причините да бъде взето решението на малките производители да се отпускат директните плащания от 500 евро до 1250 евро годишно, обясни министърът. Той добави, че помощта ще е за стопанства с размер на обработваната земя от 0.1 до 0.5 хектара (1 до 5 декара).

Средства за малките стопанства ще бъдат осигурени и по новата Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. със специална подпрограма за тях. Малките стопанства, които попадат в обхвата на подпрограмата в България,  са близо 85 000 или 23 %, като в периода 2007-2010 г. броят им е намалял с близо 40 %. „Искаме хората, които са останали по селата, да имат препитание и да изкарват прехраната си там“, подчерта министър Греков.

Министър Греков коментира още, че е разпоредил на Държавен фонд „Земеделие“ до края на  март да бъде приключена работата по 1200 проекта на стойност 228 млн. евро. „Към този момент няма опасност да загубим тези средства“, увери министърът.

Очаквайте по-късно интервю със Светлана Боянова, бивш зам.-министър на земеделието и председател на института по агростратегии и иновации по темата за подпомагането на най-дребните производители

 

Leave a Comment