Явор Гечев: Няма спрени пари по ПРСР, 3 млн. са финансираните суперджипове

При язовирите на „Напоителни системи“ няма опасност от преливане

Явор Гечев„Винаги има опасност за спиране на евросредства. Няма държава в ЕС, която да не е застрашена от това. Категорично искам да заявя, че няма спрени европари по Програмата за развитие на селските райони.“ Това обяви в студиото на сутрешния блок на БНТ Явор Гечев, зам.-министър на земеделието.

„На този етап няма спиране на средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), нито опасения за това. Нашият призив е в рамките на предизборната кампания това да не се използва за политически цели.“ Това каза заместник-министърът на земеделието Явор Гечев в предаването „Денят започва” на БНТ.

„Не може да се говори за еврофондове, без да си подготвен за това. Опозицията хвърли няколко димки с политическа цел. Това не е добре за държавата. Днес стартира предизборната кампания и призовавам темата за еврофондовете да не се използва с политическа цел“, обърна се към партиите Гечев. Бойко Борисов обяви, че са ни спрели евросредствата и от ЕК трябваше да го опровергават. Той явно е корифей в много области.

Явор Гечев обясни, че Европейската комисия неколкократно констатира допуснати слабости в прилагане на програмата, но мерки не са били взети от българска страна до преди шест месеца. Именно тогава е изработен цялостен екшън-план, ръководен от Зинаида Златанова. Забележките са в няколко компонента, основно по авансовите плащания на общините.

„Около 3 милиона са финансираните свръхлуксозни джипове до момента по мерките по Ос 3 за интегриран туризъм. Европейската комисия на практика заяви, че тези средства не отговарят на приоритетите на самата програма”, допълни Гечев.

„Числата 19 и 45 не ми говорят нищо. Не може смъртта на един колега, при нещастен инцидент, да се използва за политически цели. Този спор стана махленски и не искам да участвам в него“, коментира зам.-министърът темата за корупционната схема, наречена от Борисов 19 и 45.

„С язовирите, които се стопанисват от министерството, няма проблем. Категорично мога да заявя, че са взети мерки. Надявам се времето да бъде малко по-благосклонно и дъждовете да спрат“, коментира Гечев последните наводнения в Северозападна България.

Leave a Comment