Село Устина иска ракетна площадка срещу градушки от Народното събрание

Преди три години реколтата била тотално унищожена, тази година през май ледени зърна надупчили земеделските култури

Десет земеделски производители от село Устина подготвиха писмо, в което настояват в землището да бъде изградена ракетна площадка за борба с градушките. „Тази седмица то ще се входира в парламента, в Министерския съвет, в Министерството на земеделието и храните и в Агенцията за борба с градушките“, съобщи Добрина Палаурова, управител на „Вила Юстина“. Преди това тя е разговаряла със земеделския министър Димитър Греков, който изразил желание да помогне.

градушка

„Всеки ден треперим да не падне градушка. През месец май бяхме ударени, но слава Богу растенията тогава бяха в началото на вегетацията и преодоляха пораженията“, разказа управителят на винарната. Добрина Палаурова припомни, че преди три години реколтата на землището е била напълно унищожена от градушка и за стопаните годината се оказала трагично нулева. Застрахователните дружества покрили незначителна част от загубите тогава. Миналата година също е имало поражения.Най-близката площадка е в Перущица, а обсегът на ракетите не може да осигури защита на земеделските култури на Устина. Край селото има овощни градини и много лозя.

„Най-лесното при създаване на ракетна площадка е изграждането ѝ“, коментираха от агенцията за Борба с градушките. Процедурата изисква строителството на ракетна площадка да получи одобрението на МС и да бъде съгласувано с около 30 институции. Миналата година и от района на община Карлово пожелали продукцията да бъде защитена от агенцията, но и досега няма реални действия за изграждането на съоръжението.

Leave a Comment