Явор Гечев става шеф на фонд „Земеделие“

На днешния УС на ДФЗ са гласувани 20 млн. лв. помощи за пропаднали площи и за профилактика на животните

Явор ГечевЗам.-министър Явор Гечев бе избран за временен изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие„, съобщи пресцентърът на МЗХ. Това стана на Управителен съвет днес, по време на който бяха освободени досегашният шеф на ДФЗ Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова.

На проведеното заседание членовете на УС на ДФЗ гласуваха отпускането на финансов ресурс в размер на 19 898 793 лв., който се разпредели по различни схеми на държавни помощи.

Сред тях са държавна помощ за компенсиране на загуби, понесени от земеделските производители за напълно пропаднали площи, държавни помощи, свързани с изпълнение на мерки по Държавната профилактична програма и Програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните, както и други важни за земеделските производители държавни помощи.

Днешното съобщение на министерството на земеделието и храните е втора част от сагата с оставките на ръководството на фонд „Земеделие“. Вчера масово лансираната новина бе, че цялото ръководство е подало оставките си. Изявленията на Мирослав Николов обаче говореха, че той нито се е оттеглил доброволно, нито смята да се оттегля от поста изпълнителен директор. „Ще е предателство към бенефициентите“, заяви вчера той.

Днес става ясно, че не е имало колективна оставка, а освободените са само двама – Николов и Александрова. Предполага се, че решаващо значение за освобождаването им е отнетият им достъп до класифицирана информация. Това е по решение на ДАНС. От агенцията по национална сигурност още вчера в 16:30 часа са посетили Мирослав Николов и Виолета Александрова на работните им места във фонда. Служителите на ДАНС са останали в сградата до късно вечерта.

 

 

 

Leave a Comment