Фон дер Лайен към шведските фермери: Заслужавате подкрепа, а не санкции при екстремни условия

Урсула фон дер Лайен направи видео обръщение към Общото събрание на Федерацията на шведските фермери, което се проведе вчера.

Тя каза, че земеделието е част от общата култура и от най-старите истории, като припомни Валпургиевата нощ, с която се отбелязва началото на пролетта, се празнува в Швеция и в Германия.

Председателят на ЕК изброи три стъпки в подкрепа на земеделците, които комисията е извършила:

Първо, започнахме да намаляваме административната тежест, за да направим ежедневните ви операции по-гладки. Например, ние освободихме по-малките ферми, с по-малко от 10 хектара, от контрол и такси. Защото повишената грижа за околната среда също е въпрос на доверие. И ние ви вярваме.

Второ, коригирахме – за рекордно кратко време – някои части от нашата обща селскостопанска политика, за да ви дадем повече гъвкавост. Ако полето ви е наводнено или гората ви е изгорена поради екстремни метеорологични явления, вие заслужавате подкрепа, а не санкции.

Трето, чухме молбата ви да получите справедлива цена за вашите продукти. Мисля, че в нашия Съюз никой земеделски производител не трябва да бъде принуждаван да продава продукти под себестойността си. Като първа стъпка стартирахме обсерватория, за да създадем повече прозрачност във веригата за стойност на храните. Ще последват допълнителни мерки за укрепване на преговорната сила на земеделските производители в тази верига на стойността.

Имаме ясна и проста цел: вашата упорита работа трябва да се отплати.“

Урсула фон дер Лайен каза, че в Швеция млад земеделски производител вече може да получи до 32 000 евро европейско финансиране, за да му помогне да започне своята селскостопанска дейност. Въпреки това трябва да се направи повече, за да бъде по-привлекателно земеделието, според нея. „Ето защо инициирах стратегически диалог за бъдещото селско стопанство в ЕС. Подобно на вас, аз с нетърпение очаквам първоначалните препоръки, които ще бъдат обявени това лято, защото те ще ръководят усилията ни през следващите години„, припомни фон дер Лайен.

Leave a Comment