Царевицата падна под 137 евро за тон. Кое е разумното поведение на фермерите?

Сегашната цена е най-ниска от март 2010 г. досега
царевицаПрез миналата седмица цената на царевицата от новата реколта в Европа падна под 137 евро за тон, пише в анализ порталът agrarheute.com. Сегашната цена е най-ниската от март 2010 година насам.
Какво да правят фермерите – да продават, или да изчакват? „Това е трудна задача, защото никой не знае как ще се развият цените в бъдеще. Логиката подсказва да се изчака. До какво би довело това, зависи от индивидуалното състояние на фермерите”, коментира ситуацията на пазара д-р Олаф Цинке, анализатор и главен редактор на agrarheute. Според него всичко зависи от това, дали стопаните имат достатъчно място, където да съхраняват готовата продукция и от разходите за това. Ако разположението на складовете е в близост до обработваемите площи, тогава си струва да се изчака. Иначе, дори и царевицата да се съхрани суха където и е да е в по-далечни зърнохранилища, това би коствало по-високи разходи на фермерите.
Както за САЩ, така и за Европа редица анализатори дават оценки, че добивите от новата реколта от царевица ще са рекордни. Така например Strategie Grains оцени през септември европейската реколта от царевица на 71,4 млн. тона, което е с 3,3 млн. тона над оценката от предишния месец и е повече от 2011 година, когато бяха добити рекордните  68,6 млн. тона.
През миналата година общите добиви от царевица в Европа възлизаха на 64,4 млн. тона. ЕК пък излезе с прогноза от 73,4 млн. тона.
Заради очакваната много висока реколта от царевица, може да има значителен спад в импорта на царевица в страните членки на ЕС. Брюксел прогнозира, че през 2014/15  година ЕС ще внесе само 9 млн. тона царевица. Американският внос пък се очаква да е 10 млн. тона.
В петък ноемврийските контракти на царевицата се продаваха в Париж при 136 евро и 75 цента за тон, което е с 3 евро и половина под стойността им  от преди седмица. Седмицата започна с нов спад в цените им с евро и половина до 135.5 евро. В сравнение с аналогичния период на 2013 година цените на царевицата на една от най-големите стокови борси са изгубили 23% от стойността си или 40 евро.
Автор: Мартин Иванов
Вижте ТУК актуалната информация от международните борси

Leave a Comment