Асоциация между Китай и 16 европейски страни ще заработи към МЗХ

подписване на меморандум между България и КитайКъм Министерството на земеделието и храните (МЗХ) ще бъде създадена  Асоциация за насърчаване на сътрудничеството в селското стопанство между Китай и 16 страни от Централна и Източна Европа. Това стана ясно вчера при подписване на Меморандум за разбирателство между земеделския министър Васил Грудев и неговия колега от Китайската народа република Хан Чанфу. Срещата между двамата беше първата на ниво министри на земеделието на България и Китай през последните 10 години.

Асоциацията е в рамките на инициативата за сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ във формат 16+1. „За нас като земеделска страна е изключително важно ние да бъдем локомотивът на отношенията между Китай и ЦИЕ“, заяви министър Грудев по време на срещата. Той допълни, че една от основните задачи на Асоциацията е да осъществи и улесни бизнес отношенията между Китай и ЦИЕ. Според Грудев това е първата стъпка за институционализиране на сътрудничеството между страните от формата 16 +1 в областта на земеделието и храните.

Китайският министър на земеделието Хан Чанфу заяви, че китайски компании имат интерес от инвестиции в земеделието в България, а също така и в машиностроителния сектор в тази област.

Ситуирането на асоциацията в МЗХ показва сериозния ангажимент на страната ни за бъдещо развитите на сътрудничество във формата 16+1 в областта на земеделието, подчертават от българското министерство. Тя ще представлява платформа за насърчаване и улесняване на бизнес-контактите между компаниите в 17-те страни.

 

 

Leave a Comment