Празнуваме големия светец Николай Чудотворец

свети НиколайДнес празнуваме Никулден, деня, в който свети Николай Мирликийски е напуснал земния живот. За разлика от повечето светци, той не е починал след мъчения в името на вярата и е доживял до дълбока старост. Изключително тачен е в християнския свят. Обявен е за покровител на рибарите, моряците, банкерите, търговците и затворниците. У нас на този празник е прието на трапезата да има рибник и пита. а в кандилото или свещника да свети молбата към Чудотвореца за здраве, мир, светлина и любов.

Паметта на свети Николай честваме два пъти през годината: на 6 декември и на 9 май/22 май – денят на пренасяне светите му мощи от град Мир (Древна Лигия) в Бари (Италия). Всеки четвъртък през годината е също посветен на неговата памет.

Св. Николай се родил през втората половина на III в. в Патара, град в малоазийската област Ликия. Още от детски години той проявявал добродетели, заради които неговият чичо Николай, епископ Патарски, уговорил родителите му да посветят сина си в служба на Бог.

След смъртта на родителите си той употребил цялото си наследено богатство за добри дела, които предпочитал да извършва скришом. Така историческите данни разказват, че Николай тайно подхвърлил кесия със злато в дома на разорен мъж с три дъщери. Благодарение на тази помощ, бащата успял да задоми девойките.

Свети Николай укротявал бурите в морето, дори съживил моряк, паднал от корабната мачта.

Когато решил да заживее в манастир, му било внушено, че „това не е оная нива, на която може да принесе очаквания плод.“  И разбрал, че му е отреден друг живот, а не монашески.

След време по чудодеен начин той бил избран за архиепископ в град Мир.

Като достигнал дълбока старост, светецът починал тихо, след кратко боледуване, в 342 г. Тялото му било погребано в катедралата на Мир. И досега се вярва, че нетлените му мощи носят изцеление. Те се намират в град Бари, Италия.

Днес имен ден празнуват Никол, Никола, Николай, Николина, Николинка, Николета, Ненка, Нина, Нинка, Кольо, Нико, Ница.  

Leave a Comment