Топ реформа в Селскостопанска академия увеличава бюджета ѝ 3 пъти! БГ земеделието става №1

Надя Петрова

Автор: Надя Петрова

Топ реформа в Селскостопанска академия подготвя Министерството на земеделието и храните, научи от вътрешен човек АгроПловдив. Новината бе потвърдена и от още два независими източника. По наши сведения годишният бюджет за издръжка на научните институти и звена към академията ще бъде увеличен три пъти и ще достигне до почти 75 млн. лв.

Как се е стигнало до този необичаен обрат в бъдещето на селскостопанската наука?

Само преди месец учените мрачно шушукаха, че предстоят нови 15% съкращения и то не на парите за наука, каквито впрочем изобщо не бяха предвидени, а от фонд „Работна заплата“. Към онзи момент бе ясно, че орязаният състав на академията, ще претърпи нова и застрашаваща живота ампутация.


Прочети още: Селскостопанска академия без 1 лев за наука в бюджета и пред нови съкращения


 

 

Нашите източници разкриха, че щастливата звезда за ССА е изгряла, когато е кацнал самолета на израелските авиолинии на софийското летище преди около двайсетина дни.

По програма земеделският министър Десислава Танева е съпътствала аграрната делегация на Израел на семинарите им в София, Пловдив и Русе. Разказите от първо лице на гостите от Близкия Изток оставили ясен отпечатък върху стратегиите на новото ръководство на МЗХ и идеята за нови съкращения в академията рухнали като кирпичена кула след пороен дъжд.

АгроПловдив също отрази лекцията на гостите от Израел в града на тепетата.


Виж тук: Държавата Израел – най-огромната лаборатория за земеделие в света


 

Последвалата среща с холандска земеделска делегация също оставила неизлечимо впечатление в министерското ръководство.

Общото при двете посещения било, че делегатите разказвали за земеделието като за научна лаборатория на полето.

В бърз, и по-точно, светкавичен порядък били направени три решителни хода. Въпреки че никой от зам.-министрите не е с ресор „наука“, на доц. д-р Георги Костов е било възложено да разработи генерално нова концепция за бъдещето на академията. Тя била оформена в проектозакон.

Политическият кабинет в МЗХ одобрило проектозакона и внесло документа в земеделската комисия в Народното събрание.

Доскорошният председател на ССА проф. Христо Бозуков, който трябвало да участва в обсъждането на проектозакона, изразил остро несъгласие с гигантското увеличение на бюджета. „Това е огромна сума!“, били първите му думи докато разхлабвал вратовръзката си.“Не ни трябва на баир лозе, и така сме си добре“, реагирал още той. И категорично отказал да обърква колегите си с масата пари, които министерството искало да налее в структурата. „Таман си свикнахме на мизерията. Сега да полудяваме ли“, бил окончателният коментар на председателя. Точно това му коствало и поста. Както е известно наскоро академията бе оглавена от по-решителната проф. Тотка Трифонова.

И така, съвсем скоро предстои Селскостопанска академия да обяви обществени поръчки за подмяна на апаратурата, пособията и земеделската техника, а също и за реновиране на сградите на институтите и базите.

 

Заедно с това заплатите на персонала ще бъдат подобаващо индексирани, а вече се говори, че става въпрос за двойно и дори тройно увеличение.

Досегашните научни разработки скоростно ще бъдат внедрени в практиката – нови технологии, нови сортове овощни, лозя и зеленчуци, зърнени и технически култури, маслодайни, породи животни и т.н. За да се случи това земеделците ще получат продуктите на номинална стойност, а научните работници ще ги посещават, за да ги съветват.

Всеки фермер ще разполага с данни за състоянието на почвата и с конкретни указания за торовите норми, които трябва да използва.

Учените ще започнат също така да работят по проекти, зададени от самите стопани, които най-добре знаят какво не им достига, за да изравнят своите добиви с тези на водещите европейски държави. Научната работа по поръчка на земеделските стопани ще се заплаща 50 на 50 между академията и клиентите.

Така за българското земеделие ще се заговори като за най-иновативното и модерно в рамките на Европейския съюз. Фондация „България за Америка“ ще организира командировки на американски фермери, пожелали да се докоснат до постиженията на българските земеделци.

Турция, Турция, Македония, Полша, а и други държави ще предприемат мерки за ограничаване на вноса на българска продукция. „Те ни съсипват“, ще реагират местните фермери, засипвайки асфалта с ябълки и домати. Тонове мляко ще се излеят на граничните пунктове, а срещу цистерните с българска регистрация ще се подредят живи вериги от хора, овце и крави.

Да, тежко и горко на Запада, но така се случва, когато палачинката се обърне. Ние страдахме много, да пострадат и те…

 

(Честит 1 април!)

 

 

 

Leave a Comment