Българското агнешко свърши! Остана вносно – скъпо и старо

агнешко в МетроВ Пловдив още от вчера, а в по-заредените магазини от днес предиобед, българското агнешко месо свърши. В това число и агнешките пакети с дреболии, от които се подготвя дроб-сърма. Единственият сигурен артикул, който може да се намери в събота следобед, е агнешко шкембе и черва, които се продават за 4-5 лв./кг.

Още от началото на седмицата търговците предупредиха, че тази година е възможно българското месо да не стигне за всяка трапеза. Овцевъдите също алармираха, че заради Синия език животните са по-малко, а овцете майки раждат недоносени агнета.


 

агнешки ребра в МетроПрочети още: 6 лева струва кило живо агне, в Турция е два пъти по-скъпо


Подобна ситуация на пазара българинът не помни – агнешкото да изпадне в дефицит.

В един от хипермаркетите в града закъснелите купувачи на традиционното великденско месо могат да избират измежду скъпи разфасовки, внос най-вече от Нова Зеландия, но също така от Германия и Гърция. На етикетите им е отбелязано, че са пакетирани през септември или октомври 2014 г.

На щанда за прясно охладено месо са останали единствено агнешки ребра, отново от внос, които се продават за малко над 13 лв. и агнешки бут с кост за 26.40 лв. Изумените клиенти попаднаха и на етикети от над 40 лв./кг агнешко, подредено при дълбоко замразените меса.

 

Leave a Comment