Чаша вино, бои и кратунки. Животът е оригинален!

 

Дафинка Дългърова и кратунките в двора

Дафинка Дългърова и кратунките в двора

Дафинка Дългърова от Пловдив има няколко любими занимания в живота си, а в последните години едно от тях е рисуването. Никога, никога, освен в часовете по рисуване в училище, тя не е хващала четка. Но ето че от две години счита изографисването за едно от най-приятните неща. „През дългите зимни вечери сядам с боите, взимам кратунка и започвам да пренасям това, което е в главата ми, върху нея. Мъжът ми е най-добрият ми критик. На него му харесва да наблюдава какво творя и да си дава мнението. Пийваме по чаша вино, говорим си, рисувам. Тези вечери наистина са хубави“, споделя Дафинка. По професия тя е търговец – съдружник е в супермаркетите „Слънчеви лъчи“ в Пловдив.

От пожълтелите снимки до кратунките
Кратунките в двора

Кратунките

„Обичам старинните неща, които са от дядовци, прабаби, от някогашното време“, разказва Дафинка. Затова и дворът на къщата ѝ в Марково е пълен с колела от каруци, менчета, ведра, има бунар, синджири, плитки кромид … И две пожълтели снимки. Едната е на прароднини от нейна страна, а другата – от страна на мъжа ѝ. Илия открил своята „кръв“ в порутена стара къща на село, където портретите на прабаба му и прадядо му лежали на пръстения под. Взел фотото, подновил рамката му и днес то краси камината в Марково, където лицата на старците, превърнати в прах, са поставени редом до рисуваните кратунки.

Докато Илия, мъжът на Дафинка, събирал веществените доказателства за рода си на село, попаднал на кратунка, в която „дрънкали“ семена. Подарил я на жена си, а тя, когато настъпил момента, ги засяла в двора. Въпреки че били на поне 7-8 години, някои от семената тръгнали и се развили. Кратунките се изкатерили по асмата, след това се увили по телената конструкция и накрая увиснали в тумбестите си плодове.

Миналата година на екскурзия в Сандански Дафинка забелязала в един двор кратунки с две кълбета. Влюбила се в този сорт. Позвънила на врата – никой не отворил. Бутнала я – тя се открехнала. Влязла в двора и … срам, не срам, откъснала една кратунка. С трофея от Сандански, ценителката на тези чудни плодове, създала ново насаждение от семките.

Идеи за рисунки
Творбите и художничката

Творбите и художничката

„Рисувам с темперни бои. Преди това внимателно обмислям мотивите. Черпя идеи от интернет и от нещата, които ми харесват“, разказва Дафинка Дългърова. Най-напред е идеята, после следва маркирането ѝ върху кратунката, а накрая същинското рисуване. Става въпрос за изографисването на цветя, на девойки и дори на Дева Мария.

„Много исках да нарисувам Богородица. Започвала съм няколко пъти, но все не успявах да изобразя Дева Мария така, както я виждах в представата си“, споделя Дафинка. Но един ден чудото станало. И тогава тя подарила иконата на сестра си.

Друга картина върху кратунка краси читалището на село Марково. Дафинка подарява с удоволствие творбите си на приятели и те се радват на живите цветове и красивите орнаменти.

 

Кратунките

Те са лесни за отглеждане. Засаждат се като разсад в началото на месец май. Може да засеят и като семена през април, но е добре да се предпазят от евентуални слани, като се покрият с бутилки от минерална вода, разказва Дафинка. Когато стеблото започне да расте, трябва да му се помага с увиването, така че да се изкатери до конструкцията.

Прочети още: Практични весели кратунки

 

 

Leave a Comment