Нови консервни цехове, мандри и голяма козеферма се изграждат в Пловдивско

Известният производител на чай „Биопрограма“ЕАД ще строи дестилерия в село Богдан, община Карлово

бяла млечна козаЗначими инвестиции в преработката на плодове, зеленчуци, мляко и билки се задават в Пловдивска област. Сред входираните в края на 2015 г. в екоминистерството инвестиционни намерения в сферата на селското стопанство е и това на Венко Романов. Той ще изгражда голямо стопанство за отглеждане на 2000 кози в село Дрангово, община Брезово. Козеферма с такъв мащаб към момента липсва на областта.

Фабрика за първоначална обработка и съхранение на ориз ще вдигне в село Цалапица, община „Родопи“, фирма „Агро райс“ЕООД на Мария Димитрова. В землището на Цалапица се намират едни от най-големите оризови полета у нас.

Джем и ДжемСъздаденото преди 20 години в Пловдив предприятие за производство на конфитюри и сладка „Джем и джем“ на Стойко и Илиана Кировски ще се разшири с нов цех. В него ще се произвеждат отново същите артикули, но те ще са с биологичен произход. Фабриката на Кировски се намира в южния квартал „Остромила“.

Предприятие за съхранение и преработка на плодове и зеленчуци, както и за шоковото им замразяване, имат намерение да изградят в село Бяла река, община Първомай, тримата съдружници във фирма „Данубе Традер“. Това са Добринка Янкова, Йозел Бахаттин и Малатялъ Ердал.

„Баумгартен“ЕООД на Дамир Беглер е заявило намерение да преустрои стопанския двор на село Чоба, Брезовско в цех за производство на доматено пюре, като има намерение и да реконструира съществуваща парокотелна уредба.

С интересно инвестиционно предложение е „Малто“АД. Дружеството ще инвестира в база в село Куртово Конаре, община Стамболийски, където ще извършва дълбочинна преработка на царевица. Предприятието ще е в стопанския двор в селото. В Съвета на директорите на акционерното дружество са Росин Костадинов, Милко Иванов и Богдан Чочков.

Млекопреработвателно предприя ще строи Иван Йовчев от Раковски. Животновъдът е член на организацията на производители от общината „Фермерско мляко“. Плановете на Йовчев са мандрата да е с производствен капацитет от 5 тона мляко на денонощие. Към нея ще има и магазин за продажба на мляко и млечни продукти, и на месо.

Втората малка мандра в областта ще е на фирма „Умма“ООД. Тя ще се строи в село Строево, община „Марица“.

конеездачДестилерия за етерични масла и линия за студено пресоване ще построи в село Богдан „Биопрограма“ЕАД. Дружеството е най-големият купувач на билки в областта, а от тях произвежда различни серии чайове. „Биопрограма“ има и пункт за изкупуване на билки в същото село. Едноличен собственик на софийската компания е Десислав Дионисиев.

Нестандартно намерение са депозирали Атанас и Димитър Ангелчеви. Те ще създават в село Царацово, община „Марица“ конна база с конюшна за 50 животни, открит и закрит манеж и заедно с това малък хотел. Инвестицията е на фирма „Фригопан“ООД.

Leave a Comment