Техники срещу пролетен мраз и градушки показаха край Раковски (видео)

Демонстрациите и уроците се проведоха край сливовата градина на „Агромид – 2004“

аграрно шоу в Агромид - 2004 край РаковскиСкладовата хладилна база на „Агромид – 2004″ООД край Раковски, Пловдивско се превърна вчера в аудитория за земеделски производители. А сливовата градина на дружеството послужи като демонстрационно поле, на което бе показано как трайните насаждения могат да бъдат опазени от пролетен мраз. Сред най-впечатляващите атракции бе оръдие срещу градушки.

Над 150 гости на Иван Романов, който е управител както на фирмата за търговия със семена, торове и препарати „ИМБО“, така и на земеделската компания „Агромид – 2004“, се събраха на аграрното шоу. Дистрибуторски фирми за продажба на торове, на земеделски машини, на техники за пакетиране, охлаждане и замразяване на продукти, за напояване, както и представители на банка и на консултантския бранш разказаха за своите продукти и дейности.

„Агромид – 2004“ осигури на гостите си напитки и богата кухня, след което всички се отправиха към плаца до 600-те декара сливова градина на дружеството. Там бе включена белгийска машина срещу слани на „Сорс“. Предварително бе разяснен принципът на действие на двете разновидности техника. Едната машина бе стационарна, другата мобилна.

Машината срещу пролетен мраз

Машината срещу пролетен мраз

И двете работят с бутилки пропан-бутан при разход 6 кг на час. Стационарната машина може да опази цъфнали дръвчета в диаметър от 50 метра и струва 6 800 евро. Мобилната, която се прикачва към трактор с поне 60 к.с. мощност, който се движи се с 5 до 8 км/ч, е в състояние при температури до минус 5 градуса, да спаси 80 декара градина. Нейната цена е 36 000 евро.

Машината на практика е климатик на открито, включен на режим „топло“. Той издухва мощна струя затоплен въздух към дръвчетата (5 реда наляво и 5 реда надясно при мобилния вариант) от тръба във въртяща се платформа. Благодарение на машината, температурата около дръвчетата става положителна.

 

По-късно бе показано и оръдие за борба с

Оръдието срещу градушки

Оръдието срещу градушки

градушката. Звукът, който произвежда, е толкова силен, че разбива кристалите на градовите зърна на 100 метра височина. Така, падайки към земята, те се превръщат в едри капки дъжд или в снежинки.

Когато оръдието бе включено и възпроизведе първия изстрел, земята потрепери и всички автомобилни аларми се задействаха. Машината е сертифицирана като безвредна за птиците и околната среда. И все пак, тя не бива да се използва в непосредствена близост до населени места заради силния звук при изстрелването на газа – 97% ацетилен и 3% кислород. Оръдието стреля през 6 секунди и тишината между изстрелите е оглушителна.

 

 

Leave a Comment