Черен летен трюфел ще се отглежда в стопанства у нас

черен трюфел

Българските опити за създаване на плантации с гъбата досега са били неуспешни. Към 10 хиляди човека обаче се препитават с откриването й в гори

В България ще започне организирано в стопанства производство на черен летен трюфел. Инициатор за това е Цветозар Мичевски, който от години изкупува и изнася гъбата. Тя е една от най-скъпите хранителни добавки в света и у нас вирее почти във всички горски територии, макар че Лудогорието се счита за най-богато на трюфели, съобщи БТА.

Около 10 хиляди души се занимават с търсенето й и се издържат от това. Цената на килограм летен черен трюфел е 300 лева за първо качество и 60 лева за второ, условно посочва купувачът, като уточнява, че тя зависи от предлагането и от това дали трюфелът е уникален.

Досега са правени няколко опита за създаване на стопанства за трюфели, но те не са били успешни. Мичевски обаче е убеден, че плантацията, която ще се създаде следващата година, ще има значителни шансове, тъй като този път корените на фиданките ще бъдат заразени с мицел от трюфела, който доказано вирее у нас. Подобно стопанство е създадено в Италия и вече има добиви. Именно от него ще започне вноса на фиданки с мицел в корените.

Според Мичевски най-важното е обработката на самата плантация след залесяването.

Той е един от организаторите на първия Фестивал на трюфела в Угърчин, който се проведе на 23 и 24 септември.

Leave a Comment